Vendée Globe-doorzetter en optimist Conrad Colman nu onder noodtuig op weg naar finish…

Les Sables d’Olonne – De Nieuw-Zeelandse zeiler Conrad Colman (33) is na zijn ‘ontmasting’ nu ruim vier dagen geleden – en wachten op rustiger weer – er eindelijk in geslaagd een noodtuig te fabriceren uit zijn giek en een deel van zijn grootzeil. Sinds vanacht staat ook zijn stormfok erbij. Maar vanwege de nauwelijks tien knopen ZZO-wind bedraagt zijn snelheid slechts zo’n 2 knopen. Hij vaart intussen nu wel in de goede richting. Dat helpt.

Colman plakte uit enthousiasme maar ‘Yes!’ in z’n zeil… (foto: Vendée Globe / Colman/Foresight Natural Energy)

Wat ook helpt is zijn vrolijke doorzettingsvermogen. Bekenden uit zijn omgeving beweren dat als er één in staat is soortgelijke incidenten te overwinnen, het Colman is. De Kiwi-zeiler die het eerste jaar van zijn leven al vanuit Bali op een boot doorbracht, is de laatste jaren als soort van ‘zwerfzeiler’ in Engeland en Frankrijk door het leven gegaan. Wedstrijdvarend of werkend in een walteam. Vastbesloten ooit zelf de Vendée Globe te varen.

Colman ligt nog steeds halverwege Portugal en heeft nog een kleine 700 mijl te gaan tot Les Sables d’Olonne. Het enige wat hem parten zou kunnen spelen is zijn levensvoorraad. Hij heeft zichzelf al op rantsoen gesteld, daarnaast is er nog een ‘overlevingspakket’ aan boord. (Nauticlink, Vendée Globe, live posities, Twitter – @VG2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *