Zilver in Medemblik voor Laser-zeilster Bouwmeester en 49erFX-zeilsters Bekkering-Kister

MEDEMBLIK – De 33ste editie van de Delta Lloyd Regatta is voor de Nederlandse zeiltop een feestje geworden. Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe tekende op de slotdag van het evenement in het zomerse Medemblik voor de eindzege in de RS:X-klasse. Hij was in een nieuw format de sterkste in een finale van vier windsurfers.

Foto Klaas Wiersma/Delta Lloyd Regatta

Naast de zege van Van Rijsselberghe waren er bij de Delta Lloyd Regatta meer Nederlandse successen te vieren van zeilers uit Team Delta Lloyd. Vrijdagavond pakte het 470-duo Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen zilver; een prestatie die een dag later werd gekopieerd door olympische kampioene Marit Bouwmeester in de Laser Radial en Annemiek Bekkering/Jeske Kister in de 49erFX.

Nieuw format windsurfers voer voor discussie
Bij de Delta Lloyd Regatta houden ze van experimenteren. De surfers zijn op zoek naar meer spektakel, zodat de discipline op het olympische programma blijft staan. Op het IJsselmeer werden twaalf voorronden gevolgd door een kwartfinale met de top 12, een halve finale met zes windsurfers en een finale met vier. Een van de finalisten kwam uit een herkansingssysteem.

Van Rijsselberghe was in de voorronde vierde geworden. Zijn trainingsmaat Kiran Badloe was daarin de beste, maar was zaterdag wel de dupe van de nieuwe opzet. Hij werd in de halve finale vierde en moest direct daarna in de herkansing een finaleplaats zien af te dwingen. Die ging echter naar Matthijs van ‘t Hoff, die als nummer negen in de kwartfinale een kwartiertje langer rust had voor de herkansingen.

,,Dit is niet het nieuwe olympische format”, zei Badloe, die laatst op de open EK in Marseielle met een nagenoeg zelfde format (zonder herkansing) als nummer vier in de halve finale ook al slachtoffer was van de vernieuwingspoging. ,,Dit systeem heeft ook iets oneerlijks in zich, maar ik had zelf ook beter moeten racen. Ik was niet zo goed als de afgelopen dagen.”

De olympisch kampioen van Londen en Rio ziet meer perspectief in de in Medemblik gevolgde weg. ,,We moeten wel af van het grote aantal voorronden, de regatta’s moeten korter en misschien moet die herkansing er toch uit. Van ‘t Hoff wint de herkansing, maar is daarna kansloos voor de medailles. We willen winnaars, het draait niet om een verliezer. Kortom, er zal nog wel over gesproken worden.”

Bouwmeester opgelucht na tweede plaats
Olympisch kampioene Marit Bouwmeester kende in de Laser Radial-klasse een wisselvallige week tot vrijdag. Op de voorlaatse dag, toen de wind in de namiddag opstak, won de Friezin twee races. Dat bracht haar terug in de race om de eindzege, maar dan moest de Japanse Manami Doi in de afsluitende medal race op zaterdag wel als laatste eindigen.

Bouwmeester zelf voldeed aan de eis om de slotrace te winnen. Doi raakte door haar eigen nervositeit achterop en finishte uiteindelijk als negende, net voldoende om de eindzege voor Bouwmeester weg te kapen.

De Nederlandse was echter zeer te spreken over het eindresultaat. Ze keerde onlangs bij de EK terug op het water, maar haalde het einde van dat evenement niet.

,,Vooraf aan de Delta Lloyd Regatta had ik met mijn broer en coach Roelof afgesproken dat we zouden kijken of we een of twee races op een dag zouden doen. Ik ben door het begeleidingsteam zo goed verzorgd, dat ik nergens last van heb gehad. De laatste twee dagen waren top. Fysiek ben ik in orde, ik kan er weer vol tegenaan. In Medemblik is later dit jaar het WK. Daar ligt mijn focus, maar het gaat elke dag beter.”

Bekkering/Kisters verrassen zichzelf
Ook in de 49erFX was er zilver voor Team Delta Lloyd. Annemiek Bekkering en Jeske Kisters maakten als koppel hun debuut op het water van het IJsselmeer Met de tweede plaats achter de sterke Kroaten Enia Nincevic en Peiar Cupac.

Bekkering en Kisters kenden in het format met drie korte medalraces een moeizame start, herstelden zich in de tweede race met de tweede plaats en pakten in de derde race nog de vierde plaats na een eindsprint.

,,Voor ons was het een zeer leerzame week. We hebben alle omstandigheden gehad. En dan merk je dat je op zoek bent naar ritme”’, zei de zeilster, die vorig jaar in Rio in de 49erFX een duo vormde met Annette Duetz. Die is inmiddels ook weer gaan zeilen, maar hebben besloten hun eigen weg te volgen.

Met Kisters liep de samenwerking in Medemblik goed. ,,Voor ons was de Delta Lloyd Regatta een geweldige training met een heel positief resultaat. Ik moet zelf fitter en sterker worden heb ik wel gemerkt. En dan is er nog een hele lijst met zaken die moeten verbeteren, maar als je met een tweede plaats start mag je niet klagen. Dan moet je gewoon blij zijn”, zei Kisters.

De volgende Delta Lloyd Regatta vindt plaats van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 mei 2018. (www.deltalloydregatta.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *