‘Fietsend’ Nieuw-Zeeland overtuigend winnaar America’s Cup 2017

Bermuda – Nieuw-Zeeland is winnaar geworden van de 35ste editie van de America’s Cup. Het is de derde keer, na 1995 en 2000, dat de Nieuw-Zeelandse zeilers ‘the Auld Mug’ – ’s werelds oudste sporttrofee – in ontvangst mogen nemen. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 1851.

Titelhouder VS won de voorronderaces. In de finale startte Nieuw-Zeeland daarom met een punt aftrek, maar de catamaran van de pas 26-jarige schipper Peter Burling was oppermachtig en won acht van de negen races.

De zege is grotendeels te danken aan het revolutionaire fietssysteem, waarmee de Nieuw-Zeelanders de hydraulische besturing van de zeilen en de foils veel sneller en effici├źnter kunnen laten werken dan de Amerikaanse concurrenten die nog gewoon met de handen moeten werken. (NOS, America’s Cup, ‘Zeilgek Nieuw-Zeeland ontdoet zich van trauma en wint America’s Cup’- De Volkskrant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *