Zeiljachtjes Groninger Oosterpark leiden eigen leven

Groningen – Eerst lag er eentje, langzamerhand volgden er meer. In de Gorechtvijver in Groningen dobberen vijf jachten. ,,Ze leiden hun eigen leven’’, zegt kunstenaar Michiel Hoving. Ze liggen er even heldhaftig bij als de zeilschepen van de bruine vloot – varende monumenten die de tand des tijds hebben doorstaan. Hun thuishaven is de vijver aan de Gorechtkade, in de Oosterparkwijk in Groningen, voor de deur van Michiel Hoving (49).

Hij is de maker van de beide miniatuurzeilboten, gemaakt van ijzer, riet, hout en bruine zeilen. De een heet De Gorecht, de ander Ripperda, naar straatnamen om de hoek. ,,Kijk, hij gaat overstag en zeilt op eigen kracht terug. Dat komt door de balans tussen het grootzeil en de fok’’, zegt Hoving, niet ontevreden. (Dagblad van het Noorden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *