Gemeente Lelystad wil 100.000 euro voor Dutch Match Cup-zeilwedstrijden terug van Batavia Sailing Center

Lelystad – De gemeente Lelystad rekent er op dat de 100.000 euro, die in 2015 als voorschot is verstrekt voor de Dutch Match Cup-zeilwedstrijden, wordt terugbetaald. Er loopt hierover een betalingsregeling met organisator, Batavia Sailing Center. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van de InwonersPartij en de VVD. De fracties wilden weten waar het geld is gebleven, nadat de gemeente begin dit jaar aangaf dat Batavia Sailing Center de ton niet kon terugbetalen.

Batavia Sailing Center van Joop van Diest was de organisator van de Dutch Match Cup, het Nederlandse onderdeel van de World Match Racing Tour-zeilwedstrijden. De eerste editie vond in september 2014 plaats op het Marker- en IJsselmeer. Er zouden vijf edities komen, maar in 2015 kreeg de race een nieuwe eigenaar. Die stelde harde voorwaarden aan de deelnemende organisaties, onder meer de eis om een miljoen euro prijzengeld beschikbaar te stellen. Die voorwaarden waren voor Batavia Sailing Center en organisatoren in andere landen niet acceptabel. Daarop werden begin 2016 de overige edities geschrapt.

De gemeente Lelystad wilde drie jaar lang subsidie geven. De eerste editie in 2014 kreeg 175.000 euro. In mei 2015 kreeg Batavia Sailing Center een voorschot van 100.000 euro voor de tweede editie. Nadat de race niet doorging vorderde de gemeente het geld terug, maar Batavia Sailing Center heeft de ton vorig jaar niet terugbetaald.

De toegezegde 75.000 voor het derde jaar is nooit uitgekeerd. Ook de provincie zou de Match Cup aanvankelijk steunen, maar zag hier in 2014 van af vanwege twijfels over het evenement. (Omroep Flevoland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *