Overlast fonteinkruid Markermeer zou al sterk afgenomen zijn

Hoorn – De overlast van het fonteinkruid in het Markermeer neemt sterk af. De plantenstengels verzwakken vlak boven de bodem en daardoor zakt het fonteinkruid naar beneden. Daar zal het langzaam afsterven, alleen de wortelstokken blijven in de bodem aanwezig. In het voorjaar zal met de juiste temperatuur en voldoende zonlicht op de bodem het fonteinkruid weer beginnen te groeien.

De ‘Egberdina’ voer afgelopen weekend met een groep van de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV). Naar aanleiding van de commotie rond waterplanten wilden zij water- en bodemmonsters nemen in een gebied zonder- en een gebied met waterplanten. Maar de grote velden met fonteinkruid waren voor het grootste deel verdwenen, in ieder geval niet meer zo zichtbaar als twee weken terug. Toen waren er nog grote gebieden met wuivend, bloeiend fonteinkruid in bijzonder helder water te zien. (Zeepost.info, ‘Fonteinkruid in Randmeren slinkt’- deStentor)

2 gedachten over “Overlast fonteinkruid Markermeer zou al sterk afgenomen zijn”

 1. De schrijver van dit artikel heeft er zelf niet gevaren zo te lezen.

  Het is rampzalig op een groot deel van het Markermeer.
  De gemaaide geultjes (wie verzint dit) zijn niet eens te zien met een beetje golfslag.
  Hoor bijzonder veel klachten over schroef en motorproblemen en vastlopen van schepen.

  Ik ben zelf zover dat ik helaas via het NH kanaal terug naar huis vaar ipv. via het Markermeer en Amsterdam.

 2. Enkele maanden geleden werd ik door zeilvrienden uitgenodigd om eens op hun boot mee te zeilen. Zelf zeil ik op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren in hoofdzaak.

  Toen wij al een klein stukje op weg waren vanuit de havens van Monnickendam
  Werd ik voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen fonteinkruid, doordat de boot ,een Bianca 105 van ruim 10 meter lang niet “wilde lopen” , het bleek het bewuste wateronkruid te zijn wat veelvuldig voorkwam op het Markermeer.
  Het zg. “deinzen” ( de boot tegen de wind in stilleggen) bleek uitkomst te bieden, echter voor een korte tijdwatdit moesten wij een aantal keren doen.
  Het plezieren een lekker stukje ontspannen te zeilen verdween hierdoor een beetje. Bij terugkomst in de haven maakte de vriendelijkheid van de havenmeester het een beetje goed, of zou deze beste man hiermee willen proberen zijn klandizie vast te houden ? Voor mij zou het fonteinkruidprobleem een te grote drempel zijn om dit stukje Nederlands recreatiewater te bezoeken en zal het dan ook voor zoveel als mogelijk links te laten liggen.
  Het spijt mij dit te moeten zeggen, want er is hiermee een prachtig gebied wat dreigt verloren te gaan voor de Nederlandse watersporter, motorend of zeilend.

  Vrgrt vanuit een mooi stukje watersport gebied a.h. Haringvliet
  H.Meijers 25 sept. 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *