Recordpoging solo wereldomzeiling François Gabart na een week nog op schema

Brest – Een beetje teleurgesteld was hij wel, dat hij op een paar uur na niet het record van titelhouder Thomas Coville van Ouessant tot de evenaar – iets minder dan zes dagen – scherper kon stellen, maar met een meewerkende depressie op de zuidelijke Atlantische Oceaan tot Kaap de Goede Hoop in het vooruitzicht, ligt François Gabart (MACIF) prima op schema voor een nieuw zeilrecord rond de wereld. Hij vaart nu langs de oostkust van Brazilië.

Het eerste deel van de tocht tot de Canarische Eilanden bereikte Gabart snelheden van 45 knopen en een gemiddelde snelheid van 30 knopen. Om uit de greep van de doldrums te komen, kwam de trimaran MACIF westelijker uit dan strikt gewenst, waardoor de zeiler z’n voorsprong op het record moest prijsgeven. Op dit moment ligt hij 50 mijl achter.

Dat je voor zo’n solo recordpoging van een wereldomzeiling – minder dan 49 dagen – van alle markten thuis moet zijn, blijkt uit bovenstaande video, waarin Gabart een schijf van het rolreefsysteem van zijn J1 voorzeil repareert. “De klus van de dag…” (Nauticlink, www.macifcourseaularge.com, actuele positie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *