Watersportgeschiedenis van Vermeulen’s Jachtwerf in Terneuzen en zijn Scheldeschouw moet wijken voor nieuwe sluis

TERNEUZEN – In een sneltreinvaart gaat het de laatste weken op het sluizencomplex van Terneuzen. Vrijwel alle bomen zijn gerooid, het kantoorgebouw van de Verenigde Bootlieden bij de Westsluis is afgebroken en nu is ook Vermeulen’s Jachtwerf op de Schependijk aan de beurt.

Vermeulen’s Jachtwerf is begonnen als een kleine werf (‘ten Anker’) op de plaats waar nu de weg over het zuidelijk hoofd van de Oostsluis in Terneuzen ligt. Rond 1966 moest de werf daar verdwijnen vanwege de bouw van die Oostsluis. Zo’n 100m zuidelijker is er toen een nieuwe locatie ingericht met loodsen, werkplaats, kantoor en schepenlift.

Begin jaren zestig werd begonnen met de bouw van zeilschepen, waaronder de bekende Scheldeschouw. Dit vrij traditionele schip was in vele uitvoeringen leverbaar, ook zijn er diverse grotere en kleinere moderne zeilschepen gebouwd. In totaal hebben 100 schepen de werf verlaten compleet afgebouwd of als casco.

Eind jaren zeventig is definitief een punt gezet achter het bouwen van nieuwe schepen, en is Vermeulen’s Jachtwerf zich helemaal gaan toeleggen op het onderhouden, repareren en stallen van schepen.

De site van Vermeulen’s Jachtwerf is nog voor een deel in de lucht en daarop zijn ook nog historische foto’s van de werf te vinden. (PZC, www.vermeulensjachtwerf.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *