Drijvende waterwoningen voor wie tegen wiebelen kan…

Dordrecht – Het ligt zo voor de hand in ons waterrijke landje: wonen in een drijvend huis. Je krijgt er een vakantiegevoel van, maar moet wel tegen gewiebel kunnen. ,,Als er containerschepen langsvaren, voelen we dat.”

Alice de Boer woont in een waterwoning, een drijvend huis, in Dordrecht. ,,Mijn man en ik wilden meer in het centrum wonen. Toen er waterkavels te koop kwamen, waren we gelijk enthousiast. We zijn verwoed zeilers en de kavels liggen tegen het centrum aan. We hebben twee weken met de caravan voor het gemeentehuis gestaan om een van de vijf waterkavels te bemachtigen. Dat lukte, we wonen nu heel vrij en toch midden in de stad”, vertelt De Boer.

Waterwoningarchitect Koen Olthuis was vijftien jaar geleden pionier, toen hij begon met het ontwerpen van waterwoningen. ,,Het was toen iets nieuws om drijvende woningen te bouwen, met dezelfde inhoud, kwaliteit en levensduur als een huis op land. We moesten mensen en gemeenten overhalen om ze enthousiast te krijgen. En er zijn nog steeds weinig waterwoningen’’, vertelt Olthuis. Van de 60.000 tot 100.000 woningen die jaarlijks worden gebouwd, zijn het er 100 tot 150. ,,Maar we staan op een keerpunt. Gemeenten zien voordelen. Ik verwacht dat binnen vijf jaar bijna alle gemeenten met een waterwoningproject bezig zijn.” (De Gelderlander)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *