Wereldzeilbond World Sailing voert met kiten en mixed-disciplines ingrijpende verjongingsmaatregelen in olympisch programma door

UTRECHT – Op maandagavond 14 mei heeft World Sailing de nieuwe plannen voor de toekomst van het Olympische zeilen bekend gemaakt, na stemming door de Council tijdens de mid-year meeting van de Internationale zeilbond. Vijf van de huidige Olympische zeildisciplines werden hierbij ter discussie gesteld en hebben een nieuwe invulling gekregen met ingrijpende veranderingen voor de zeilsport tot gevolg.

Deze veranderingen in de zeilsport komen niet uit de lucht vallen. Het Olympisch Comité is onder leiding van nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach duidelijk een nieuwe koers ingeslagen. Olympische sport moet in de ogen van het IOC verjongen en daarnaast gendergelijk en laagdrempeliger worden. Ook worden Internationale sportbonden geacht meer mixed events op te nemen. Er kunnen geen medailles toegevoegd worden aan het Olympische zeilprogramma van 2024. Daarom moeten er veranderingen doorgevoerd worden.

Aan de hand van deze ontwikkelingen heeft World Sailing besloten vijf van de tien zeilklassen in de reeds bestaande vorm te behouden, namelijk de Laser Standard, Laser Radial, 49er, 49erFX en Nacra17. De overige vijf klassen, RS:X-men, RS:X-women, Finn, 470-men en 470-women, werden ter discussie gesteld. Hiervoor zijn de volgende 5 disciplines gekozen:

– Windsurfing Men
– Windsurfing Women
– Mixed Kiteboard
– Mixed One Person Dinghy
– Mixed Two Person Dinghy

Het windsurfen voor mannen en vrouwen zal dus blijven bestaan. De keuze voor het materiaal en of er (deels) op foils over wordt gestapt wordt in een later stadium besloten, maar het ziet er naar uit dat er bij de Mixed Two Person Dinghy voor de 470 gekozen zal worden.

Besluit World Sailing met gemengde gevoelens ontvangen door Watersportverbond
Het zijn bijzondere tijden in het zeilen met nieuwe ontwikkelingen als kiten en foilen die de sport sneller en spectaculairder maken. Volgens de zeilwereld zou dit reden genoeg moeten zijn om het aantal medailledisciplines uit te breiden, maar de realiteit van het IOC is anders en hun eisen tot het doorvoeren van bovenstaande veranderingen in de zeilsport bleken geen loze dreigementen. Op de beslissing van World Sailing om na Rio het programma voor Tokio niet rigoureus aan te passen werd het aantal Olympische deelnemers in de zeilsport teruggebracht van 380 naar 350. Een passieve houding van World Sailing zou in 2024 zeker medailledisciplines kosten.

Het besluit van World Sailing wordt door het Watersportverbond met gemengde gevoelens ontvangen. Hoofdcoach Jaap Zielhuis licht toe: “Dat het kitesurfen als nieuwe Olympische zeildiscipline omarmd wordt kan ik goed begrijpen. Wij tillen ook zwaar aan de betaalbaarheid en wereldwijde verspreiding van de zeilsport. Onze sport moet toegankelijk en laagdrempelig blijven. Kitesurfen is daarvan het schoolvoorbeeld en is bovendien atletisch en spectaculair. Ditzelfde geldt voor het windsurfen. We zijn blij dat deze discipline, waarin we al een sterke toekomstige delegatie klaar hebben staan, behouden wordt.

Het samenvoegen van de 470mannen en -vrouwen in een mixed tweemansboot is een logisch gevolg van de IOC eis om meer mixed-disciplines aan het medailleprogramma toe te voegen. Maar met 4 mixed disciplines zijn wij niet gelukkig. Met name de keuze voor de one person mixed events roept veel vragen op: Hoe gaat dat in de praktijk werken? Worden campagnes niet twee keer zo duur? Hoe kijken sporters aan tegen een Olympische campagne op deze manier? Deze oplossing komt wat gekunsteld op ons over.

Mijn primaire verantwoordelijkheid is het winnen van medailles op de Olympische spelen en wij gaan nu aan de slag om onze talentontwikkeling goed aan te laten sluiten op deze event keuzes.”

Na het besluit van 14 mei over de disciplines zal op een later moment (uiterlijk november 2019) een vervolgbesluit vallen over het materiaal waarmee gevaren gaat worden. Aan de hand daarvan zal het Watersportverbond de benodigde wijzigingen in het opleidingsprogramma van het Nationaal Topzeilcentrum definitief vormgeven, richting de Spelen van 2024. (www.watersportverbond.nl, www.sailing.org en het besluit (PDF))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *