Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Gezellige drukte in Harlingen aan de vooravond van de HT-zeilrace op 24 en 25 mei 2018

PERSBERICHT

Harlingen – De Harlinger Watersportvereniging organiseert op donderdag 24 mei en vrijdag 25 mei voor de 72ste keer de HT-race. De deelnemende 130 zeiljachten starten op donderdagochtend vanaf 8.30 uur in het Kimstergat voor de zeilrace Harlingen–Terschelling v.v.. Dinsdag is de start voor de terugreis vanaf 9.30 uur in de Noord Meep onder Terschelling. De eerste schepen zijn aan het begin van de vrijdagmiddag weer in de haven van Harlingen terug.

Aan de vooravond van de HT-zeilrace zal het een gezellige drukte zijn op de Noorderhaven met optredens van de Waddentoeters en de percussiegroep Slaanderij Harlingen tussen 19.00 en 21.00 uur.

Foto: Peter Hans
Er wordt gestart in 8 verschillende klassen. De snelste klassen, de VA gemeten rond- en platbodems, en de ORC klassen, zullen een langere baan varen. Vooral de wedstrijd van de grote lemsteraken in de VA-klasse vormt een machtig schouwspel door de vele meters zeil die deze schepen voeren. De ongemeten scherpe jachten zullen in 2 of 3 klassen worden verdeeld, waarbij de SW-rating bepaald in welke klasse men vaart. De HT-commissie hoopt hiermee de snelheidsverschillen te verkleinen en de competitie te vergroten. In de klasse voor ongemeten rond- en platbodems wordt ook een ratingsysteem gehanteerd. Dat is noodzakelijk omdat de samenstelling van deze vloot zo divers is geworden dat zonder ratingsysteem het wedstrijdelement verloren gaat. Iedere boot krijgt nu een eigen “handicap”, waardoor de strijd eerlijker moet worden. Een langzamere boot kan, als hij goed wordt gevaren, toch winnen.

De HT Race is een begrip in de Nederlandse zeilwereld. In de race verschijnt zowel de ervaren wedstrijdzeiler aan de start, als de toerzeiler die het leuk vindt om een keer een wedstrijd te zeilen of onder begeleiding de oversteek te wagen naar Terschelling. Een vloot volgschepen begeleidt de zeilers. Voor een groot aantal van de deelnemers is de HT-race een jaarlijkse traditie. Een evenement in het zeilseizoen waar de zeilers naar toe leven en ze de agenda voor vrij houden. Zeilers die voor de tiende of twintigste keer meedoen zijn geen uitzondering.

De prijsuitreiking is op vrijdagavond 25 mei om 21.00 uur tijdens het slotfeest in restaurant ’t Wad aan de Waddenpromenade. De livemuziek op dit feest is van het trio Njiske.

Meer informatie www.htrace.nl en www.harlingerwatersportvereniging.nl

Deel dit artikel...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *