Wat doet dit marineschip met ‘zeekadetkorps’ daar in Gouda?

Gouda – Een oud lichtgeel marineschip met daarop heel groot ‘Zeekadetkorps Gouda’. Waarom ligt dit schip hier in de Nieuwe Gouwe in Gouda? En wat is een zeekadetkorps eigenlijk? Wij klommen aan boord van de Freyr en zochten het voor jullie uit.

Het schip ligt er al héél lang, namelijk al sinds 1988. Dat is dus al bijna 30 jaar. Elke zaterdag (en soms woensdag) zie je er jongens en meiden in blauwwitte uniformen over het dek lopen, al klussend, kletsend en schoonmakend. Het zeekadetkorps zelf is nóg ouder en is zelfs de oudste van Nederland.

Een zeekadetkorps is dus een maritieme jeugdvereniging voor kinderen en jongeren vanaf 8 1/2 jaar oud. Tot je 17e kun je nog een nieuwe kadet worden, na die tijd kun je het korps alleen nog helpen als vrijwilliger. “Tegenwoordig is het alleen niet meer zo dat je kadet wordt omdat je later iets op zee wilt doen”, vertelt Chris (32), die bijna 20 jaar lid is van Zeekadetkorps Gouda. (indebuurt.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *