Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Volvo Ocean Race deelnemers bij Schotland weer op snelheid met MAPFRE aan de leiding

PERSBERICHT

Alicante – Op woensdag 13 juni leidde het Spaanse MAPFRE de Volvo Ocean Race-vloot rond het noorden van Schotland. De zeven boten zijn bezig aan de voorlaatste etappe van Cardiff, Wales naar het Zweedse Göteborg. Klassementleider Dongfeng Race Team vaart in tweede positie, gevolgd door Turn the Tide on Plastic.

Foto Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race
De frustrerende lichte en variabele wind tijdens de passage van de rug van hogedruk op dinsdag maakte vandaag plaats voor de sterke zuidwestenwind. Daarmee razen de boten met hoge snelheden richting het noordoosten. De bootsnelheden liepen op tot in de 20 knopen, terwijl de wind toenam tot 25 knopen ongeveer 10 mijl uit de kust van de Schotse Buiten Hebriden. Dit is een groep eilanden voor de westkust van Schotland.

MAPFRE profiteerde van de noordelijke route door de rug van hogedruk en kwam daar op dinsdagavond in eerste positie uit. Vandaag rond 12:00 UTC was die voorsprong uitgelopen tot vijf mijl. Dongfeng Race Team nam de tweede plek in en 3 mijl daarachter volgde Turn the Tide on Plastic. Het Nederlandse Team Brunel vaart in vierde positie met een kleine 9 mijl achterstand op MAPFRE. Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel zat daat 1,2 mijl achter.

Hoewel de teams nog zo’n 600 mijl tot de finish hebben te gaan, is de druk hoog. Mocht MAPFRE deze etappe winnen en Dongfeng zijn huidige tweede plek vast kunnen houden, staan beide teams in het totaalklassement op gelijke punten. Daarmee zou de slotetappe richting Den Haag allesbeslissend worden.

“De passage van de rug ten westen van Ierland was cruciaal”, zei MAPFRE-stuurman Rob Greenhalgh. “We hebben de 24 uur ervoor gebruikt om zo ver mogelijk noordelijk te komen, zodat we de passage makkelijker konden nemen.”

“We kwamen er allemaal ongeveer tegelijkertijd uit, maar wij konden een beetje op de anderen uitlopen. Tot nu toe gaat het dus goed. We hebben de hoofdrolspelers waar we ze willen hebben.”

Nu dat er zo veel op het spel staat, pushen de teams harder dan ooit in de wetenschap dat wat nu gebeurt uiteindelijk effect zal hebben op de einduitslag.

“Het wordt een voor-de-winds rak met veel wind, dus we moeten snel zijn om MAPFRE in te halen”, aldus Kevin Escoffier, terwijl hij Dongfeng door de golven stuurt.

Met bijna acht maanden intensief oceaanracen rondom de wereld in de benen, speelt de vermoeidheid al een aanzienlijke rol. Deze tiende etappe eist zijn tol. Het is weliswaar de kortste van deze editie, maar het lijkt wel één van de zwaarste te worden. “We hebben sinds de start niet veel geslapen”, aldus de Australische olympische zeilster Nina Curtis, aan boord van Team Brunel.

“Zelfs toen het super lichtweer was, moesten we continu de stack heen en weer sjouwen. Ik geloof dat het langste dat ik achter elkaar heb geslapen, is een uur Volgens mij ben ik nog nooit zo moe geweest. De jongens hadden we verteld dat het intens zou worden, maar dit is een heel nieuw niveau van intensiteit.”

De vloot wordt in minder dan 36 uur in Göteborg verwacht. Met het oog op het weer wordt het eerst veel slechter voordat er verbetering komt. De bemanningen krijgen met windsnelheden van bijna 45 knopen te maken, veel regen en weinig zicht tijdens de oversteek van de Noordzee. Daarna koersen ze naar het zuiden langs de Noorse kust. Ze worden maximaal op de proef gesteld, voordat ze donderdagavond voet aan wal kunnen zetten.

De bloedstollende competitie kan tot de finish live worden gevolgd met de Volvo Ocean Race tracker.

De huidige verwachte aankomsttijd voor de finish in het Zweedse Göteborg is donderdagavond UTC.

Volvo Ocean Race – tiende etappe – klassement om 12:00 UTC op woensdag 13 juni

MAPFRE – 596.9 nautische mijlen (nm) tot de finish
Dongfeng Race Team – 4.8 nm tot leider
Turn the Tide on Plastic – 7.6 nm tot leider
Team Brunel – 8.6 nm tot leider
team AkzoNobel – 9.8 nm tot leider
Vestas 11th Hour Racing – 16.5 nm tot leider
SHK / Scallywag – 52.4 nm tot leider

Meer iunformatie Volvo Ocean Race 2017-18actuele posities

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *