Oceaanzeiler Bouwe Bekking: Een eerlijke zeeman die jaagt op de heilige graal

Net 55 jaar is hij, bezig aan zijn achtste Volvo Ocean Race. Een leven op de zeilboot, op zoek naar de ultieme roem. Betrouwbaar, eerlijk, een leider. Maar ook zeeman Bouwe Bekking moet zich aanpassen.

Zeezeilers zijn niet gewend elkaar de waarheid te vertellen. Aan boord zijn ze als de dood voor een conflict. Op de oceaan is geen ruimte voor ruzie. Niemand kan de boot af, ook hun kooi is van iedereen. De meesten zijn toch al introvert, leven maandenlang in de immense natuur.

Maar nu, op de vaste wal in twee op elkaar gestapelde containers in de ‘race village’ in Auckland, Nieuw-Zeeland, kijken ze elkaar recht in de ogen. Het kan niet langer zo, de resultaten zijn belabberd: zesde plek, vijfde plek. Er doen zeven boten mee. Ook hij, Bouwe Bekking, voelt dat het niet langer gaat zo. 54 jaar is hij dan nog, niemand met zoveel ervaring op de oceaan. „Bouwe zei: ‘De knop moet nú om, anders kan ik het niet meer doen’”, zegt Carlo Huisman (27), die deze editie debuteert als bemanningslid van Brunel. (NRC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *