WK zeezeilen in Scheveningen met budget van 350.000 euro: ‘Het is echt schaken op zee, maar niet te vergelijken met de Volvo Ocean Race’

Scheveningen – Een vergelijking tussen de Volvo Ocean Race en The Hague Offshore Sailing World Championship, zoals het WK zeezeilen officieel heet, gaat volledig mank. “Als de Volvo Ocean Race de marathon is, dan zijn wij de kortebaanwedstrijden,” zegt Marcel Schuttelaar, voorzitter van de Jachtclub Scheveningen en van de organisatie. “De 24 uur van Le Mans vergeleken met de Formule 1.”

foto: WK Offshore
In plaats van zeven racemonsters strijden er van 12 tot en met 20 juli maar liefst 110 zeilboten met kajuit om de mondiale titel. Dat doen ze in drie klassen, afhankelijk van de lengte van de boot (tien tot zeventien meter). Op die vaartuigen zitten zes tot twaalf bemanningsleden.

Net als de Volvo Ocean Race heeft het WK zeezeilen, dat met een budget van 350.000 euro werkt, een Race Village. Dat is gevestigd aan de Hellingweg en is dagelijks gratis te bezoeken. Hier staan zeilsportstands, zijn clinics en kunnen kinderen leren zeilen. Er is ook muziek. En de meer dan duizend zeilers lopen er rond. “Het WK is voor iedereen vanaf de havenhoofden en het strand goed te volgen, omdat we dicht onder de kust varen. Eén keer hebben we een wedstrijd op volle zee, die waarschijnlijk anderhalve dag duurt.” (denhaagcentraal.net, www.offshoresailingworlds2018.com)

Deel dit artikel...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *