Ondanks het mooie weer is het rustiger dan andere jaren in de havens rond het Markermeer

Lelystad – Later in het seizoen dan voorgaande jaren, heeft Bataviahaven deze week de 6000e passant verwelkomd. Hoewel dit op zich natuurlijk ook nu weer een blijde gebeurtenis was, vraagt de havendienst zich af waarom het – relatief – rustig is in de haven. Navraag bij collega’s in oner andere Enkhuizen leert dat men zich daar ook afvraagt waarom er zo weinig wordt gevaren.

Het is al langere tijd aanhoudend mooi weer en toch is het aantal plezierschepen op het Markermeer lager dan gebruikelijk. De vraag is natuurlijk of dit een trend is, of dat het specifiek aan het vaargebied ligt. Joop van Diest, directeur van de Bataviahaven, heeft wel een vermoeden: ‘De watersporter is aan het veranderen. Dat weet iedereen in de branche natuurlijk al een tijdje. En waarschijnlijk heeft de vergrijzing er ook mee te maken. Feit is dat het, zeker als je het weer in aanmerking neemt, opmerkelijk rustig is. Onze haven ligt aan een bijzonder en groot vaargebied. Vanuit Enkhuizen of Hoorn bijvoorbeeld ben je wel even onderweg naar ons. En vice versa. Ook in Enkhuizen is het aanzienlijk rustiger dan gebruikelijk. Liggen de plezierjachten daar in het hoogseizoen meestal 4 tot 5 rijen dik, nu kan de pleziervaarder gewoon aan de wal afmeren. En dat is daar ongebruikelijk’. (Flevopost)

3 gedachten over “Ondanks het mooie weer is het rustiger dan andere jaren in de havens rond het Markermeer”

 1. verbaast me niets met al dat fontijnkruid dus als ik naar het wad ga doe ik dat dus buitenom

 2. Al enkele jaren zie ik hetzelfde beeld. De beste tijd om het IJSSELMEER te bezeilen is juli/augustus. Iedereen vliegt in die periode naar de eilanden of de Friese meren (Sneekweek, Sk├╗tsjesilen) of is met vakantie in het buitenland.
  Dat zal ongetwijfeld ook een gevolg blijken te zijn van de voortgaande inpoldering, de windmolenparken, de verboden werkgebieden en op het Markermeer het uitzicht op de vervuiling van de oprukkende steden.
  Enfin, nu kan het nog, een rondje IJsselmeer, op een enigszins open water.
  Doen dus.

 3. Ik kom daar ook niet ivm het fontijnenkruid.
  Ken iemand die daarom Hoorn heeft verlaten en nu in Makkum ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *