Energiepionier Igor Kluin heeft zijn zinnen gezet op een circulaire catamaran

Hellevoetsluis – Hoe gaat het met de veelbelovende initiatieven uit de Duurzame 100 van de afgelopen tien jaar? Igor Kluin, in 2010 op nummer 90, als energiepionier. Hij legt zich nu toe op duurzame jachten.

De onderneming waar hij nu echt zijn ziel en zaligheid in stopt heet Vaan Yachts. Er is nog geen kantoor, nog geen fabriek ook. Het product dat Vaan gaat produceren, heeft Kluin al wel glashelder. Ultraduurzame jachten. Catamarans die volledig zijn gemaakt van circulaire materialen, die allemaal opnieuw bruikbaar zijn als de boot in de toekomst rijp is voor de sloop.

“Nu gaan er in Europa jaarlijks 70.000 oude boten voor het grootste deel de verbrandingsoven in. De eigenaar betaalt duizenden euro’s om de plastics en glasvezels te laten vernietigen.” Van de gekke, vindt Kluin. Met Vaan wil de oud-wedstrijdzeiler een jacht op de markt brengen waarbij elk onderdeeltje klaar is voor hergebruik. In de bouwsector gebeurt dat al, met materialen van kantoren. “De tijd is rijp voor het eerste circulaire jacht”, zegt Kluin. Het ontwerp is af, de natuurlijke grondstoffen en (afval)materialen heeft Kluin op het oog. Oude raamkozijnen kunnen erin, maar ook vezels uit plantenresten. Rond zijn woonplaats Hellevoetsluis, met een marinewerf en een bloeiende vaarcultuur, zoekt hij naar een productielocatie. Hij denkt al groots. “Een prototype? Ja, maar dan snel serieproductie.” (Trouw)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *