Fransman Péché uitgeschakeld in Golden Globe Race na roerschade in storm, noodbericht en contact met thuisfront

Les Sables d’Olonne – Vanaf het midden van de Atlantische Oceaan hebben Philippe Péché – in eerste positie in de Golden Globe Race – en Jean-Luc Van Den Heede – op de tweede plaats – vrijdag beiden problemen met hun automatische piloot gemeld. Péché is in 40-50 knopen wind zelfs geheel onbestuurbaar geraakt en heeft om 18:10 UTC een noodbericht naar de race organisatie gestuurd. Hij heeft zijn zeilen neergelaten, en zou deze morgen afwachten om te kijken hoe hij verder zou kunnen varen.

De ervaren Fransman, die al door zijn reserveonderdelen heen was, zou niet in onmiddellijk levensgevaar verkeren, maar zijn situatie leek op dat moment wel zo ernstig dat hij per satelliettelefoon ook zijn thuisfront heeft gebeld. Dit laatste levert hem op basis van de wedstrijdregels een diskwalificatie op in het Golden Globe Race-klassement. Van den Heede zou er in zijn geslaagd zijn automatische stuurinrichting weer te laten werken.

Al met al leidt dit ertoe, dat de Nederlander Mark Slats nu in elk geval op een voorlopige tweede plaats zou liggen. En mogelijk zelfs op de eerste plaats gezien zijn afwijkende meest westelijke koers richting Kaap de Goede Hoop, waarvan nog moeilijk is te zeggen hoe gunstig deze uitpakt. (Nauticlink, Golden Globe Race)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *