Brons, twee maal zilver en drie maal goud voor Nederlandse zeilers en goud voor Belgische zeilster tijdens WK zeilen in Denemarken

AARHUS (DEN) – Het regent medailles bij het WK zeilen in Aarhus voor de Nederlandse zeilers en windsurfers. Naast brons voor Postma (Finn), twee maal zilver voor Bouwmeester (Laser Radial) en Kiran Badloe (windsurfen) en goud voor Van Rijsselberge en De Geus (beiden windsurfen) hebben ook de 49erFX-dames Annemiek Bekkering en Annette Duetz de wereldtitel veroverd. De Belgische Emma Plasschaert wist beslag te leggen op het goud in de Laser Radial klasse.

49erFX-dames


Een regen aan medailles waaronder goud ‘dankzij een onweersbui ‘ voor 49-er zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz (foto Sailing Energy / World Sailing)
Het Nederlandse duo begon aan de spectaculaire medalrace vanaf de 3e plek met 85 punten, op behoorlijke afstand van het Oostenrijkse duo Frank & Abicht dat aan de leiding ging met 71 punten overall. Het goud leek ver weg voor het Nederlandse duo, maar bij een naderende bui zagen de Nederlandse dames een gouden kans die ze met beide handen aangrepen. Tegelijkertijd sloeg het noodlot toe voor het Oostenrijkse duo, dat lang op het goud afkoerste. Frank & Abicht kapseisden en kwamen als laatste over de finishlijn. Bekkering & Duetz finishten hun medalrace als 2e en pakken het goud.

Het duo stond bij aankomst aan wal zelf ook nog even te kijken van hun prestatie: “Het was zo’n spannende medalrace, maar toen er een bui over kwam zagen we druk. We dachten: dit is onze kans, deze moeten we pakken! En ja, dat pakte extreem goed uit. Dat hadden we ook niet verwacht.” En ondanks dat de dames het Oostenrijkse duo zag omslaan, wisten ze hun hoofd koel te houden tijdens de race. Duetz vertelt: “Ik zag het wel gebeuren, maar toen kwam er tegelijk ook zo veel wind dat we alle aandacht bij onszelf moesten houden om goed te kunnen finishen. Het is gewoon gelukt. Heel bizar!”

Voor de dames is het de eerste wereldtitel in de 49erFX: “We zijn al heel vaak 4e geworden op een WK, dus we wilden echt wel de medaille winnen dit jaar! We hebben er super hard voor gewerkt en het is nu gelukt. Het is fijn dat het allemaal samenkomt.”

Laser Radial
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester heeft bij het WK zeilen in Aarhus het zilver gepakt na een spannende medalrace. Bouwmeester ging haar medalrace in vanuit de tweede plek overall en had een afstand te overbruggen van 11 punten, om de Belgische Emma Plasschaert te kunnen verslaan. Met zo’n 15 knopen wind mochten de beste 10 Laser Radial-zeilsters het tegen elkaar opnemen tijdens de medalrace. Marit Bouwmeester finishte haar medalrace als 4e, Emma Plasschaert als 5e. Daarmee werd het benodigde puntenverschil voor de wereldtitel niet overbrugd en moest Bouwmeester zich tevreden stellen met het zilver. Plasschaert pakt het goud. Het brons is voor de Deense Anne-Marie Rindom.

Bouwmeester komt met mixed feelings van het water: “Het is een beetje dubbel. Iedereen weet wel van mij dat ik het alleen voor goud doe. Maar ik heb het aan mezelf te danken dat het me niet gelukt is deze week. Begin van de week presteerde ik echt onder mijn niveau. Het is hier onwijs lastig varen en ik heb gewoon niet genoeg tijd op dit water gespendeerd om er echt goed mee te kunnen dealen. Ik heb me wel nog goed terug geknokt. Maar vandaag had ik het niet in eigen hand. De Belgische voer super steady, net als de rest van de week, dus dit evenement heeft zij verdiend gewonnen.”

Finn
Pieter-Jan Postma wist (tijdens de laatste wedstrijd van het WK voor de Finn-zeilers) zijn hoofd koel te houden voer een sterke medalrace die hij als 2e over de finishlijn kwam. Daarmee pakt de zeiler de bronzen plak en verrast hij niet alleen de buitenwereld, maar ook zichzelf:
“Ik sta er eerlijk gezegd zelf ook wel een beetje van te kijken. Ik heb hier gewoon de bronzen medaille gepakt! Ik ben er heel erg blij mee. Sinds juni ben ik pas weer fanatiek aan het trainen, maar ik merk dat ik wel gegroeid ben. Ik had mezelf behoorlijk wat druk opgelegd, maar daar weet ik beter mee om te gaan nu. Ik had het niet verwacht, maar wat is dit mooi!”

Voor Heiner eindigt het WK zonder medaille. De medalrace finishte hij als 8e, waarmee hij met 85 punten op de 6e plek eindigt.
Heiner komt teleurgesteld van het water: “Het zijn een paar zware dagen geweest. Ik had een goede start van mijn medalrace, maar daarna maakte ik een verkeerde keuze. Ik heb hard geprobeerd terug te vechten, maar ik heb helaas onder de maat gepresteerd vandaag. Het was niet goed genoeg.”

De Hongaar Zsombor Berecz pakt de wereldtitel. De Zweed Max Salminen grijpt door een moeizame medalrace net naast de titel en moet zich tevreden stellen met zilver. (Watersportverbond, ‘Ongekend succes Nederlandse zeilers’ – NRC, www.aarhus2018.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *