Voortwoekerend fonteinkruid in Randmeren verdeelt overheden

Fonteinkruid maakt steeds grotere delen van het Markermeer en de Randmeren onbevaarbaar. De belangen van de verschillende overheden lopen niet gelijk op. Rijkswaterstaat ziet het fonteinkruid als een indicator van een verbeterde waterkwaliteit en maait alleen waterplanten als deze het verkeer in de vaargeul van een (hoofd)vaarweg belemmeren. Gemeenten als Durgerdam, Almere en Naarden willen juist dat er buiten de vaargeul gemaaid wordt. Ze zien dat watersporters afhaken en zijn bezorg over de economische gevolgen.

Fonteinkruid is in genoemde wateren geen nieuw fenomeen, maar dit jaar is er sprake van een ware explosie, constateren alle betrokken. Oorzaak: dankzij een hele trits maatregelen is het water de voorbije twintig jaar steeds schoner en helderder geworden, waardoor het warme zonlicht vaker de vruchtbare bodem bereikt. En dit jaar is er veel, heel veel zonlicht. (Groene Ruimte)

Eén gedachte over “Voortwoekerend fonteinkruid in Randmeren verdeelt overheden”

  1. Ook in Hoorn en Edam komen steeds minder watersporters/passenten omdat het inmiddels bekend is dat het varen hier problemen oplevert door het fonteinkruid. Geen of verminderde schroefwerking omdat alles hiermee vol zit. Men wil kunnen zeilen op de Hoornse Hop en niet alleen vaargeul varen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *