De Nieuwe Waterweg (1872) betekende het begin van de ondergang van het Kanaal door Voorne (1830)

Hellevoetsluis – Het Kanaal door Voorne was ooit een levensader voor Rotterdam. Op 8 november 1830 werd het kanaal in gebruik genomen. Ruim veertig jaar later verloor het die functie. De Nieuwe Waterweg werd dé toegang tot Rotterdam en de havens voor schepen.

De verzanding van de Maas zorgde ervoor dat Rotterdam slecht bereikbaar was vanaf zee. Bob Benschop van het Streekarchief Voorne-Putten: “In de loop van de tijd ontstond zelfs het eiland Rozenburg als zandplaat.”

Omweg
Rond het begin van de negentiende eeuw was de Maasmond zo ondiep geworden dat schepen met veel diepgang niet meer via deze route naar Rotterdam konden. Ze moesten een omweg maken door het Haringvliet, het Hollands Diep, de Dordsche Kil, de Oude Maas en tenslotte de Nieuwe Maas.

Die route kostte de zeilschepen dagen. “Ze moesten steeds wachten op de juiste stroming en windrichting”, weet Benschop. Scheepsladingen moesten soms worden overgezet op kleinere schepen, en ook dat kostte tijd en geld.

De directeur van de Marinewerf in Rotterdam bedacht in 1822 het plan voor de aanleg van het tien kilometer lange kanaal dwars over het eiland Voorne. Hiermee zou de afstand tot een derde worden verkort en de vaartijd tot een halve dag beperkt.

Ook zouden schepen minder afhankelijk zijn van wind en getijdewisseling. Omdat het kanaal de welvaart bevorderde, was koning Willem I erg geïnteresseerd in de plannen. Toch duurde het nog jaren voordat er een besluit over genomen werd. (RTV Rijnmond)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *