Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Nederland weer beste zeilland tijdens World Cup op olympisch water in Japan: vier maal goud, één maal zilver

PERSBERICHT

ENOSHIMA (Japan) – De Nederlandse zeilers hebben op het Olympisch water van Tokio wederom gestunt. Op zaterdag won windsurfer Kiran Badloe al het goud en pakte Lilian de Geus het zilver. Deze zondag voegden Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, Finn-zeiler Nicholas Heiner en het 470-duo Zegers & Van Veen hier nog eens drie gouden medailles aan toe. Daarmee varen de Nederlandse zeilers na het beste WK ooit, in Aarhus afgelopen augustus, nu ook hun beste World Cup ooit.

Bouwmeester wint medalrace en pakt goud
Voor Bouwmeester was de World Cup in Enoshima een dag eerder al een groot succes. Zij verzekerde zich van minimaal zilver en voldeed daarmee aan de kwalificatie-eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Maar zoals altijd ging Bouwmeester ook bij de medalrace voor het hoogst haalbare: ze won de race en pakt zeer overtuigend het goud.

“Ik had het niet verwacht, want het was echt wel tricky. Maar dit is wel een hele mooie afsluiting van de week. Het was uitdagend, ook deze race weer. Voor elke centimeter moest je knokken en als je dan zo overtuigend wint geeft dat best wel een lekker gevoel.

Toch is er volgens Bouwmeester nog genoeg te doen: “Het biedt vertrouwen om hier lekker te varen, maar dit zegt nog niets over de spelen. Ik zie het als een mooi uitgangspunt, maar we zullen nog heel wat uren moeten maken, want makkelijk is het niet hier!”

Daphne van der Vaart finishte de medalrace als 8e en eindigt op de 7e plek, Maxime Jonker finishte 9e en eindigt op de 10 plaats.

Eindklassement Laser Radial

1. Marit Bouwmeester (NED), 30 pnt
2. Josefin Olsson (SWE), 51 pnt
3. Emma Plasschaert (BEL), 57 pnt
7. Daphne van der Vaart (NED), 76 pnt
10. Maxime Jonker (NED), 93 pnt

Goud zonder te varen voor Finn-zeiler Heiner en 470-duo Zegers & Van Veen
Wegens een gebrek aan wind konden (nadat de Laser Radial hun race hadden gefinisht) de overige medalraces van de dag niet meer gevaren worden. De 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes van Veen pakken zonder hun laatste race te zeilen het goud. “We hebben gewonnen zonder te varen, dus dat is best wel een beetje gek, maar natuurlijk wel heel leuk. Liever waren we wel in actie gekomen. We varen toch op het Olympisch water hier, dus eigenlijk wil je alle dagen meepakken, maar we mogen natuurlijk niet klagen!”, vertelt een lachende Van Veen.

Eindklassement 470-women
1. Afrodite Zegers & Anneloes van Veen (NED), 29 pnt
2. Ai Kondo Yoshida & Miho Yoshioka (JPN), 33 pnt
3. Benedetta di Salle & Alessandra Dubbini (ITA), 34 pnt

Ook Finn-zeiler Nicholas Heiner wint het goud zonder te varen en eindigt daarmee onder andere boven de regerend Olympisch kampioen Giles Scott (GBR). En hoewel Heiner altijd het liefst gewoon vaart, was de zeiler toch wel opgelucht toen bleek dat de race niet gevaren werd:

“Hoe meer racetijd hoe beter, maar het was nu niet meer mogelijk geweest een eerlijke wedstrijd te varen met deze wind. Ik ben blij dat de organisatie niet te veel gepusht heeft.” Meer dan tevreden blikt hij terug op zijn week in Enoshima: “Het was een fantastische week, zeker op Olympisch water. Om dan weg te komen met een gouden medaille en ijzersterk te varen, geeft een hoop vertrouwen. Uiteindelijk moet het hier over 2 jaar gebeuren, maar om nu de eerste waarschuwing af te kunnen geven, dat is lekker.”

Eindklassement Finn
1. Nicholas Heiner (NED), 32.8 pnt
2. Giles Scott (GBR), 36 pnt
3. Edward Wright (GBR), 37 pnt

Hoofdcoach van het Watersportverbond, Jaap Zielhuis, kijkt met grote tevredenheid terug op de World Cup:

“Mooier kan niet, we doen in 6 klassen mee om de medailles en we winnen er 5, waarvan 4 goud. Dat is echt geweldig. Ik ben helemaal happy. We zijn weer het beste land van de wereld, dus daar zijn we super trots op!”

Meer informatie www.watersportverbond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *