Larry Ellison neemt revanche door met Louis Vuitton concurrent America’s Cup te starten

Londen – Oud-winnaars van de America’s Cup Larry Ellison (Oracle) en Russell Coutts lanceren een nieuwe wedstrijdserie voor ‘supercharged F50 catamarans’ (een verbeterde versie van de AC50 America’s Cup catamarans) met zes landenteams, die eindigt in een boot-tegen-boot finale om één miljoen dollar.

De wedstrijdserie voor deze 50 voet catamarans, die meer dan 50 knopen kunnen varen heet SailGP en start al in februari 2019 in Sydney in Australië. In dit eerste seizoen doen vijfkoppige teams mee uit Australië, China, Frankrijk (Marseille), Groot Brittannië, Japan en de Verenigde Staten en zal er gevaren worden in Sydney, San Francisco, New York, Cowes en Marseille.

  • Sydney, Australia – 15-16 February
  • San Francisco, USA – 4-5 May
  • New York, USA – 21-22 June
  • Cowes, Great Britain – 10-11 August
  • Marseille, France – 20-22 September

De wedstrijd die een duidelijke concurrent voor de befaamde Ameria’s Cup zal zijn, is voor multimiljonair Ellison de manier om hard terug te slaan na zijn verlies van Emirates Team New Zealand in de 35-ste America’s Cup. Ellison is er namelijk ook in geslaagd de trouwe America’s Cup sponsor Louis Vuitton als ‘founding partner’ in z’n nieuwe wedstrijdopzet te betrekken en daarnaast ook nog eens Land Rover – voormalig sponsor van het Britse America’s Cup team van Ben Ainslie – als sponsor te strikken.

Ellison heeft nooit kunnen verkroppen dat de nieuwe winnaar van de America’s Cup ‘zijn’ megacatamarans heeft laten vallen en ervoor gekozen heeft weer terug te gaan naar wedstrijden met monohulls, ook al zijn deze voorzien van foils (de sensatie van de voorlaatste America’s Cup). Of deze wedstrijd ‘uit wrok geboren’ de ‘Auld Mug’ ook werkelijk zal doen wankelen, zal de toekomst uitwijzen. (Nauticlink, www.sailgp.com, Reuters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *