Zeiljacht op de kant? Kielbouten checken!

Amsterdam – Ruim een jaar geleden werd ik op een zaterdag door collega’s gebeld. Of ik een ’in memoriam’ wilde schrijven. Een vreemde samenloop van omstandigheden, want ik was net met mijn familie op de terugweg uit de Biesbosch waar we de as van mijn vader hadden verstrooid.

Het bericht dat de aimabele Zeeuwse jachtontwerper Frans Maas met twee bemanningsleden was omgekomen, trof me als een mokerslag. Tijdens een zeilwedstrijd op zee was de kiel van hun zeiljacht Capella afgebroken. Bizar. Toevallig had ik de dag ervoor foto’s gemaakt van de kielbouten van mijn eigen boot. De acht bouten waren in veertig jaar compleet verroest en ik had besloten ze direct te laten vervangen. Omdat ik de laatste jaren alleen met licht weer op binnenwater had gezeild, was mijn boot nooit meer zwaar belast. Anders zou ik mijn kiel ongetwijfeld ook hebben verloren. (De Telegraaf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *