Observeum in Burgum zoekt foto’s en film over Hendrik Bulthuis en zijn BM

Burgum – Het Observeum in Burgum (Streekmuseum en Sterrenwacht) zoekt oud beeldmateriaal over Hendrik Bulthuis en zijn BM-er. De Burgumer kapper ontwierp in 1928 zelf een zeilboot, de eerste BM’er (Bergumermeer).

Hendrik Bulthuis in zijn zelfgebouwde BM-er (foto Observeum)

Het is inmiddels dus 90 jaar geleden dat Hendrik Bulthuis de eerste 12m2 BM (Bergumermeer) volgens zijn eigen ontwerp en een goedkope bouwmethode vervaardigde. De slogan dit jaar is daarom: ‘negentig jaar BM, watersport voor de gewone man’. Bulthuis gebruikte smalle latten, permanente spanten en minder dan 16m 2 zeil. Door het geringe zeiloppervlak werd er geen weeldebelasting betaald.

De permanente expositie over Hendrik Bulthuis in het Observeum vertelt het verhaal van de Burgumer kapper. Het omvat onder meer een verzameling attributen, foto’s, films en oud tekstmateriaal. Ook de gerestaureerde 12m 2 BM-er ‘Notedop’ uit 1931 is hier te bewonderen.

In aanvulling op deze expositie werkt Observeum Burgum momenteel aan de vervaardiging van een film over het levenswerk van Hendrik Bulthuis. Er wordt in dit verband gezocht naar oud film- en fotomateriaal dat direct (of indirect) met de BM-er en met name met Hendrik Bulthuis verband houdt. Zowel zwart/wit-beelden als beelden in kleur zijn welkom. (Drachtster Courant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *