Nagebouwd schip Willem Barentsz in Harlingen te water gelaten

Harlingen – Na acht jaar bouwen ging hij gisteren eindelijk te water: de replica van het schip van de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz. In Harlingen doopte prinses Margriet het schip De Witte Swaen.

Het is het levenswerk van bouwmeester Gerald de Weerdt. Het project begon twintig jaar geleden met zijn onderzoek naar 16de-eeuwse scheepsbouwmethodes die in de loop der jaren verloren waren gegaan. Met behulp van archeologische vondsten en bronnenmateriaal wist hij deze techniek uiteindelijk vrij nauwkeurig te achterhalen. “Het was vervolgens natuurlijk de ultieme beleving als we een schip volgens die oude methode konden bouwen.” Dat werd het schip van Willem Barentsz. (NOS, www.dewillembarentsz.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *