Vuurtoren in Workum te huur, opvolgers gezocht: het levensverhaal van Reid de Jong

Workum – Eind oktober is de Strontrace gevaren een non-stop wedstrijd voor klassieke schepen van Workum naar Warmond en terug. De historische route die voorheen gevaren werd om Friese mest te vervoeren naar de Hollandse Bollenstreek. De wedstrijd is bedacht door Reid de Jong en er mag alleen gebruikt gemaakt worden van zeil- en spierkracht. Reid woont samen met Cornelie in de markante vuurtoren aan het begin van de sloot naar Workum, hij staat dan ook bekend als de vuurtorenwachter van Workum.

Reid de Jong en Cornelie Ploeg wonen in de vuurtoren van het Friese Workum. Ze leven van wat het land en het water rondom de vuurtoren hen oplevert. Na 50 jaar wordt het tijd om opvolgers te vinden. De vuurtoren zoekt nu nieuwe huurders. Daarom vertellen De Jong en Ploeg ons wat het leven op een zelfvoorzienende tuinderij inhoudt.

De vuurtoren en het omliggende terrein van Reid en Cornelie leveren flink wat op: groente, fruit, vlees, aardappelen, honing en wol. Meer dan genoeg om met z’n tweeën van te leven.

Bijna vijftig jaar geleden vertrok Reid de Jong met zijn eerste vrouw en kinderen naar de verlaten vuurtoren in Workum. Het land was kaal en zilt. Er waren geen bomen en er was geen vee, alleen rietvelden aan de ene kant en de zee aan de andere kant. Leven van de natuur is vooruitzien. (Zeilhelden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *