Route du Rhum vertrokken met record-verwachtingen door de ‘vliegende klassen’

Saint Malo – Vanmiddag om 14:00 uur zijn de 123 deelnemers aan de elfde Route du Rhum onder goede weersomstandigheden met een matige en af en toe vrij krachtige aflandige wind vanuit Saint Malo vertrokken.

Foto’s: Route du Rhum

De start verliep rustig, omdat begrijpelijkerwijs niemand risico wilde nemen met de 3542 mijl voor de boeg. Al snel leidde de gigantische trimaran van Seb Josse het veld met een snelheid van 30 knopen. Toen de vloot de rotspunt naderde van Kaap Frehel, weer bezet door duizenden toeschouwers, begonnen de foils te werken en vlogen ook de IMOCA’s over het water met de PRB van Vincent Riou op kop.

De in Frankrijk zo populaire Loïck Peyron lag dit keer achterin het veld op de negende plaats in de kleurrijke Rhum Multi klasse. Vier jaar geleden zette hij nog een nieuw record met de Banque Populaire van 7 dagen en 15 uur. Deze keer doet hij mee in een ‘retro’ trimaran: het zusterschip van de winnaar van de eerste Route du Rhum in 1978 Mike Birch. Men denkt dat de nieuwe foilende ‘Ultimes’ het record van Peyron misschien wel met twee dagen scherper kunnen stellen.

Dat valt natuurlijk nog te bezien, want de komende dagen wordt er behoorlijk zwaar en onstabiel weer in de Golf van Biskaje en zuidelijker op de Atlantische Oceaan verwacht, een hoge zeegang en een vlagerige wind van 35 tot 55 knopen. Tegelijkertijd voorziet de bekende router Marcel Van Triest dat de Ultimes dankzij hun hoge snelheid aan het slechtste weer zullen ontsnappen. (Nauticlink, Route du Rhum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *