Route du Rhum begint op een slagveld te lijken: trimaran Banque Populaire IX omgeslagen

Saint-Malo – Een kapotte romp, twee ontmastingen, zeilers die een veilig heenkomen zoeken langs de Spaanse kust of terugkeren naar Brest. De Route du Rhum begon al op een slagveld te lijken, maar nu blijkt vanochtend om 11:00 uur UTC ook nog de Ultim-trimaran Banque Populaire IX van Armel Le Cléac’h 340 mijl noordoost van de Azoren gekapseisd te zijn.


De Maxi Edmond de Rothschild van Sébastien Josse raakte al eerder uitgeschakeld door een ‘UFO’ (Unidentified Floating Object)

Het gebeurde bij 30-35 knopen wind met erg harde vlagen en vijf meter hoge golven. Naar het lijkt schijnt de bakboord-drijver eerst te zijn afgebroken. Le Cléac’h heeft zijn noodbaken geactiveerd en met zijn walteam gesproken. Het Gris Nez maritime and rescue coordination centre bekijkt samen met de wedstrijdleiding en het Banque Populaire team hoe een reddingsoperatie gestart kan worden. De zeiler heeft zich in zijn boot in veiligheid kunnen brengen.

Intussen is de helft van de zes reuzenboten in de Ultim-klasse al uitgeschakeld. Ook Thomas Coville is vanwege structurele problemen aan de voorste dwarsligger naar de haven van Coruna gevlucht. Francois Gabart (MACIF) ligt 175 mijl ten noorden van Medaira op de eerste plaats, gevolgd door Francis Joyon (IDEC Sport) op 38 mijl afstand. (Nauticlink, Route du Rhumactuele posities)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *