Fransman Jean-Luc Van Den Heede rondt als eerste in Golden Globe Race 2018 vanavond Kaap Hoorn

Les Sables d’Olonne – Vanavond rond 20:00 UTC zal de koploper in de Golden Globe Race, de Fransman Jean-Luc Van Den Heede (73) met z’n zeiljacht Matmut Kaap Hoorn ronden. De Nederlander Mark Slats ligt met zijn Rustler 36, een boot van hetzelfde type als waarmee Van Den Heede vaart, op de tweede plaats met zo’n 1350 mijl achterstand.

Jean-Luc Van Den Heede ondanks averij nog steeds op kop in Golden Globe Race (foto Christophe Favreau / GGR)

Van de zeventien solozeilers die op 1 juli Les Sables d’Olonne aan de Franse westkust verlieten, zijn er nog maar acht in de race. Van Den Heede is nu 145 dagen op zee en heeft 20.000 mijl afgelegd. Dat houdt een gemiddelde snelheid in van 5,75 knopen en een gemiddelde afgelegde afstand van 138 mijl per dag.

Toch is Slats nog niet kansloos, dankzij het feit dat Van Den Heede sinds enkele weken niet voluit kan zeilen, wegens averij aan z’n verstaging, dat hij provisorisch heeft kunnen repareren. Er was zelfs even sprake van. dat de Fransman zou opgeven. De handicap dat Van Den Heede vooral aan de wind zeer voorzichting moet koersen om zijn mast overeind te houden wanneer de boot in de golven prikt, zal zich vooral wreken in de 7000 mijl dat de zeilers weer ‘omhoog moet klimmen’ naar Les Sables.

Als Slats er in slaagt 20 procent sneller te varen dan de oude rot Van Den Heede, zal hij hem om en nabij de finish – verwacht in de eerste of tweede week van februari – hebben kunnen inhalen. Dat zou een bijzondere finale kunnen opleveren. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *