KNRM-man Jentje van der Molen heeft emotionele ontmoeting met geredde zeilers

Noordwijk – Twee jaar na dato onverwachts oog in oog staan met de personen die je in een zeer benarde situatie uit zee hebt gered. Dat overkwam Jentje van der Molen uit Ie afgelopen weekend. Als medewerker van het KNRM-reddingsstation in Lauwersoog kwam hij in actie om een zeiljacht in het Westgat bij Schiermonnikoog te redden.

Van der Molen was afgelopen weekend op een benefietgala van de KNRM in Noordwijk. “Ze wilden graag mijn verhaal vertellen en het enige dat ik hoefde te doen was op het podium zitten. Dan hebben de mensen in de zaal een beeld bij wie de redder is. Dat kan altijd, zei ik.”

De organisatie had er, volgens Van der Molen, alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hij de mensen die hij gered had, niet zou ontmoeten. Maar toen bleek dat hij hun, zonder dat hij het door had, al de hand had gegeven. En toen kwam alles van de nacht van der redding weer naar boven, want het was een erg intense ontmoeting. “Dat doet je heel veel. Absoluut. Van beide kanten.”

Foto KNRM

“Die nacht werden drie reddingsboten opgeroepen, twee van Schiermonnikoog en een van Lauwersoog. Dan weet je wel dat er iets ergs aan de hand is. Ik kwam bij het boothuis aan en toen hoorde ik over de marifoon: De keukenkastjes komen al omhoog. Toen dacht ik: ‘Van dat schip blijft niet veel over.’ Dus wij vertrekken en onderweg kregen we informatie dat er een heftig zeetje in het Westgat stond, met golven van een paar meter hoog.” (Omrop Fryslan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *