Traditiegetrouw heeft Urk zich met de jaarwisseling weer massaal ontdaan van alle verjaarde noodsignalen

Urk – Inwoners van Urk zorgden ook deze jaarwisseling weer voor een indrukwekkend schouwspel boven hun dorp. Er werden veel noodsignalen voor schepen afgeschoten, waardoor in de lucht een zee van rode ballen zichtbaar werd.


Video Lub Romkes

Vorig jaar liet Jan van Veen van het KNRM-station op Urk al weten dat het afschieten van de noodsignalen tijdens oud en nieuw een traditie is. ,,Officieel mag dat natuurlijk niet, maar ach het gebeurt al járen, zo lang ik me kan herinneren.”

Alarm
Van Veen liet destijds ook weten dat het landelijk crisiscentrum altijd voor de jaarwisseling ingelicht wordt over het verschijnsel, zodat er geen alarm afgaat. ,,De kogels hangen duidelijk herkenbaar boven het dorp en wij zijn er mee bekend, dus rukken we dan niet uit. Iets anders is het als zo’n kogel door het jaar afgeschoten wordt, want dat gebeurt ook. Dan hebben we wel eens een loos alarm.” (deStentor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *