Mark Slats kiest vanwege zware storm voor vluchthaven La Coruna en ruzie tussen zijn teamleider Koopmans en wedstrijdleider McIntyre

Les Sables d’Olonne – Gelet op de zware storm die Mark Slats in de Golf van Biskaje boven het hoofd hangt, heeft de solozeiler ervoor gekozen zijn route naar Les Sables d’Olonne te onderbreken en bij La Coruna te schuilen. Bij dit besluit is ruzie ontstaan over de wijze van informatieverstrekking tussen zijn ‘teammanager’ Dick Koopmans en Golden Globe Race-wedstijdleider Don McIntyre. Omdat Slats en Koopmans rechtstreeks met elkaar hebben gesproken, riskeert de solozeiler nu een ‘tijdstraf’ vanwege niet-reglementaire satelliet-communicatie.

De verwachting voor donderdag later op de dag tot 50 knopen wind (10Bft)

Volgens de regels mogen de deelnemers aan de Golden Globe Race geen ‘router’ adviezen vanaf de wal ontvangen. Mark Slats heeft wel een weerbericht ontvangen van de wedstrijdleiding, maar zónder enig advies. McIntyre: “Dit hoort bij de regels en doen wij nu eenmaal nooit.” Gezien de ernst van de situatie, ook de Franse en Engelse kustwacht adviseert toch vooral de storm te ontwijken, heeft Koopmans er bij McIntyre op gestaan direct contact te krijgen met de zeiler. Koopmans had inmiddels ook advies ingewonnen bij Gerrit Hiemstra, die alleen maar kon adviseren zo snel mogelijk daar weg te komen en ‘een helikopter klaar te houden’. Maar de wedstrijdleider weigerde het wedstrijd-satellietnummer van Slats aan Koopmans te geven.

Hoewel Don McIntyre heeft aangeboden het letterlijke advies van Koopmans en Hiemstra 1:1 door te geven aan Mark Slats, was het vertrouwen van Koopmans in de wedstrijdleiding al te ver afgenomen om daarop te vertrouwen. “Ik denk dat veiligheid op dit moment belangrijker is dan regels”, was het antwoord van Koopmans aan McIntyre en “ik zal verder rechtstreeks met Mark Slats overleggen via zijn Iridium. Jullie kunnen later alles nalezen en beslissen over een straf.”

Zo krijgt deze laatste fase van de Golden Globe Race toch nog een dramatisch slot. Overigens blijft Mark Slats gewoon in de race zolang hij ankert en alleen op de boot blijft. Hij heeft weinig te verliezen, zelfs met een forse tijdstraf. Ook zijn tweede plaats blijft onbedreigd, want nummer drie – de Est Uku Randmaa – vaart nog bij Brazilië. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities, Zeilen)

Eén gedachte over “Mark Slats kiest vanwege zware storm voor vluchthaven La Coruna en ruzie tussen zijn teamleider Koopmans en wedstrijdleider McIntyre”

 1. Tja.
  Het blijft zo natuurlijk wel erg spannend, maar voor de volgende race moet toch wel even goed worden nagedacht over de regels.
  Zo laten is geen optie en werkt allerlei soort fraude in de hand.
  Hopelijk vinden jullie een oplossing die en een goede klassieke race en goed zeemanschap weet te combineren.
  Succes
  Pieter Jan Bakema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *