Solozeiler Mark Slats finisht na wereldomzeiling van 214 dagen op 31 januari als tweede in de Golden Globe Race 2018-19

Les Sables d’Olonne – Donderdagavond even na 23:00 uur is de Nederlander Mark Slats voor de kust van de westfranse havenplaats Les Sables d’Olonne na een solo wereldomzeiling van 214 dagen met een zeiljacht uit de jaren 80 over de finishlijn gevaren van de retro Golden Globe Race. Hij eindigde als tweede achter de winnaar Jean-Luc Van Den Heede die afgelopen dinsdag finishte.

Foto’s: GGR

Hoewel Slats nog over 30 liter on-aangesproken reservediesel voor noodgevallen bleek te beschikken, hield hij zijn grootzeil in top tot ver in de haven. Langs het havenkanaal hadden zich ondanks het late huur nog vele tientallen dan wel honderden mensen verzameld om de zeiler uit Wassenaar te verwelkomen.

Eenmaal afgemeerd aan de steiger hield de zeiler rond middernacht zittend op het dak van zijn kajuit een geïmproviseerde persconferentie en een geanimeerd gesprek met de winnaar Van Den Heede. Maar op de vraag van de Franse televise wat hem het meest is bijgebleven van die zeven maanden op zee, had Slats even geen antwoord. Na diep nadenken zegt hij: “Misschien die achttien dagen tegenwind uit het oosten op de Indische Oceaan. Maar het gekke is, dat als de wind dan draait, je weer dolgelukkig bent…. Het was een wereldomzeiling met werkelijk veel ups en downs.”

Zijn roeispanen heeft Slats minder gebruikt dan gedacht. “Misschien twee dagen van twaalf uur in de doldrums. Ik weet niet, of ik ze nog een keer zou meenemen. Ze nemen veel ruimte in beslag.” Eerder ging Slats de wereld rond met een stalen 51 voeter van twintig ton. “Maar zo’n kleine lichte boot als de Rustler is een heel ander verhaal en vele malen moeilijker…”

Vanwege ‘HAM’-licentieproblemen met het gebruik van zijn kortegolf radio, heeft Slats het op de terugweg boven de evenaar zeven dagen zonder enig weerbericht moeten stellen. “Toen ben ik regelrecht een hogedrukgebied binnengevaren.” Winnaar Van Den Heede had hetzelfde probleem. “Maar ik had een paar Franse vrienden, die mij gewoon berichten bleven zenden… (..)”, een ongelijkheid die toch enige vragen over het wedstrijdconcept oproept.

Vrijdagochtend om 11:00 uur is de officiele persconferentie live op Facebook te volgen. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities, Facebook GGR, Facebook Mark Slats, www.markslats.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *