Multiplast onthult Coville’s nieuwe Sodebo Ultime 32/23 trimaran met stuurhuis vóór de mast

Vannes (Frankrijk) – Thomas Coville mag zich een gelukkig man noemen. Zaterdag werd zijn nieuwe boot Sodebo 3 onthuld. Een gigantische en hypermoderne trimaran. Coville is een van de meest ervaren offshorezeilers ter wereld en heeft nu een nieuw wapen. Een 32 meter lang wapen van 10 miljoen!

Foto: Sodebo / Multiplast

De eerdere Ultims, zoals we die al hebben kunnen zien bij Le Cléac’h, Francis Joyon, Seb Josse, Francois Gabart en ook de eerdere Sodebo van Coville, hadden allemaal een klein stuurhuisje vrij ver achterop de boot. De nieuwe Sodebo slaat een nieuwe weg in en heeft het stuurhuis – waarvan de voorzijde doet denken aan de neus van een Airbus A340 – zeven meter naar voren, net voor de vleugelmast.

“Dat maakt een lagere giek en meer zeil ‘onderin’ mogelijk, zodat de mast ook 2,50 meter korter kan zijn. Hierdoor komt het zwaartepunt ook lager te liggen,” aldus Coville. Die er overigens geen geheim van maakt, dat in praktijk nog moet blijken of de bedenkers van deze vernieuwing ook gelijk hebben. Eén ding is zeker: Thomas Coville zal de nodige ‘vlieguren’ moeten maken om het innovatieve concept met het verlaagde zwaartepunt achter de cockpit te leren besturen. (Zeilen, Nauticlink)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *