Gorinchemse vrijwilligers starten crowdfunding-actie om zeldzame stoomsleepboot in de vaart te kunnen houden

GORINCHEM – De vrijwilligers van Jan de Sterke slaken een noodkreet. Hun stoomsleepboot moet in de vaart blijven, maar daarvoor is extra geld nodig. Zij hopen dit met een crowdfunding-actie binnen te halen.

Foto: stichting Jan de Sterke

De Jan de Sterke werd in 1913 in Den Haag gebouwd en vaart nog met een originele, tweecilinder stoommachine. De originele stoomketel is, vanwege de slechte staat, in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee zo’n 2500 liter water. Alle materialen en diensten worden steeds duurder. En omdat de stichting geen subsidie krijgt, maar alles zelf moet betalen, wordt het steeds lastiger de boot in stand te houden. Brandstof kan niet zomaar even bij een tankstation worden gekocht. De stichting moet de kolen door een bedrijf laten leveren en in de bunkers op de boot laten storten. Ook de kolen zijn flink in prijs gestegen. (Gorcumse Courant, www.jandesterke.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *