Waterkwaliteit van rivieren en grote meren nog onvoldoende, maar die van sloten, grachten en kleine plassen baart de meeste zorgen

Utrecht – De Nederlandse waterkwaliteit is de laatste decennia weliswaar verbeterd, toch gaat het nog steeds niet goed. Van de grote rivieren en meren voldoet nu bijvoorbeeld slechts 1 procent aan de eisen. Daardoor loopt de biodiversiteit gevaar en wordt waterzuivering steeds moeilijker en duurder, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

“We zijn geschrokken van de resultaten,” aldus Rob van Tilburg, hoofd Programma’s bij Natuur & Milieu. “Slechts 1 procent van het water dat wordt gemeten, voldoet aan de waterkwaliteitsrichtlijnen. De vervuiling maakt het steeds moeilijker en duurder om ons water te zuiveren. Ook staat de natuur hierdoor steeds verder onder druk. Ingrijpen is nodig om verlies van biodiversiteit te vermijden en hoge kosten en zelfs boetes te vermijden.”

Met de grote rivieren en meren is het al niet best gesteld, nog meer zorgen heeft de organisatie over sloten, beken, grachten en kleine plassen, samen goed voor een derde van het water in Nederland. “Zij vallen buiten de huidige rapportages over waterkwaliteit, waardoor vervuiling daar ongeremd kan blijven plaatsvinden.” (Binnenvaartkrant, Natuur & Milieu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *