Futuristisch energieneutraal waterstofschip Energy Observer in Antwerpen

Antwerpen – De Energy Observer, het eerste vaartuig ter wereld dat zijn energie haalt uit zelf aangemaakt waterstof, zon en wind, ligt vanaf vrijdag tot 29 maart aan het Zaha Hadidplein bij het nieuwe Antwerpse Havenhuis. Daar zal hij de Watt’s Next?-tentoonstelling promoten. Daarop toont het Antwerpse Havenbedrijf negen dagen lang allerlei initiatieven en plannen op vlak van groene energie en energietransitie in de haven.

De 30 m lange en 12 m brede catamaran heeft 180 m2 zonnepanelen aan boord, twee verticale windturbines en kan als nodig een gigantisch kitezeil ontplooien. Het weegt 30 ton en is uitgerust met een installatie die via elektrolyse waterstof aanmaakt. Elektrolyse haalt waterstof uit water door gebruik te maken van elektrische stroom. De gebruikte elektriciteit komt van de wind- en zonne-energie die op het schip wordt geproduceerd. Dit proces produceert geen uitstoot behalve waterstofgas en zuurstof. (De Tijd, www.energy-observer.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *