Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Eerste waterstofschip Energy Observer maakt na Antwerpen ook een 10-daagse tussenstop in Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam – De Energy Observer, het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse, verlaat op 29 maart de haven van Antwerpen om zijn Odyssee door Noord-Europa voort te zetten. Van 5 tot en met 14 april 2019 maakt het schip zijn 35ste tussenstop in het hart van Amsterdam, de op een na grootste haven van Nederland en de op vier na grootste haven van Europa.

Foto: Energy Observer
Dit schip van de toekomst geeft een beeld van de toekomstige energienetwerken: het wordt elektrisch aangedreven dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en zorgt ook niet voor geluidsoverlast.

Ook Nederland heeft sterke ambities op het gebied van de bestrijding van klimaatverandering. In ons land proberen we ook CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen in 2030. Innovatie moet een cruciale rol spelen bij het bereiken van deze doelstelling.

Frans Nederlandse kennisuitwisseling
Het is dus geen toeval dat de Energy Observer, het drijvende symbool van het toekomstige energiemodel, Amsterdam aandoet. Deze tussenstop is bedoeld als een belangrijk moment van kennisuitwisseling. Een Frans-Nederlandse ontmoeting op alle niveaus: instituties, bedrijven, startups, onderzoekscentra en maatschappelijke organisaties.

Iedereen is welkom
Zo worden tijdens deze tussenstop veel activiteiten georganiseerd. Iedereen kan kennismaken met het schip, de reis en de partners van de Energy Observer. Dit kan door het speciaal ingerichte expositiepaviljoen op het NDSM-terrein te bezoeken, een locatie die volop in ontwikkeling is.

De Energy Observer zal op 5 april worden verwelkomd door de Ambassadeur van Frankrijk in Nederland Philippe Lalliot, en vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam en van Port of Amsterdam.

12 april High Level Experts Meeting for Hydrogen Mobility
Op 12 april wordt tevens de High Level Experts Meeting for Hydrogen Mobility georganiseerd door de gemeente Amsterdam en de Port of Amsterdam, in het hoofdkantoor van het havenbedrijf.

Sleutelrol in mondiale energietransitie
De Energy Observer heeft zeer recentelijk zijn partnerschap met de Hydrogen Council bevestigd, een wereldwijd initiatief van 13 multinationals in de energie- en transportsector en in de industriële sectoren die gezamenlijk handelen aanmoedigen om aan te tonen dat waterstof, een milieuvriendelijke energiedrager, een sleutelrol speelt in de mondiale energietransitie.

Oceanwings® nieuwe toevoeging
Deze tussenstop is ook voor de ingenieurs van de Energy Observer een zeer belangrijk moment, met de installatie, medio april, van een echte technologische doorbraak op het gebied van windvoortstuwing: twee Oceanwings®-vleugels, roterend, zelfdragend en 100% geautomatiseerd, die het mogelijk maken om de totale energie-efficiëntie van het schip te verhogen. Een systeem dat nog nooit eerder is getest op een dermate grote boot, en dat wel eens een revolutie in het zeetransport van de toekomst zou kunnen veroorzaken.

100% emissievrije elektriciteit
Ten slotte zal deze tussenstop ook een belangrijke stap zijn voor de mediateams van Energy Observer, die kennis zullen maken met initiatieven die als voorbeeld kunnen dienen en innovatieve initiatieven op het gebied van recycling, duurzame gebouwen en toekomstige landbouw. Daarnaast gaan zij in op de uitgesproken ambitie van een regio die zich tot doel heeft gesteld om tegen 2050 100% emissievrije elektriciteit te produceren.

Meer informatie Informatie over de expositiepaviljoens: Gratis toegang, geopend van 5 t/m 14 april van 10:00 tot 18:00 uur.

Over de Energy Observer
De Energy Observer is het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart en dat streeft naar energieautonomie. Dit elektrisch aangedreven schip van de toekomst functioneert zonder uitstoot van broeikasgassen of fijnstof dankzij een mix van hernieuwbare energie en een systeem voor de productie van koolstofvrije waterstof uit zeewater. Deze technologische en wetenschappelijke uitdaging heeft als doelstelling om geavanceerde technologieën te testen onder extreme omstandigheden, als voorloper op toekomstige energienetwerken, toepasbaar op land.

De Energy Observer is momenteel bezig met een zesjarige Odyssee voor de toekomst (2017-2022), langs 50 landen, met 101 tussenstops, onder leiding van kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider en documentairemaker Jérôme Delafosse. Een wereldreis om een etalage te worden van innovaties op het gebied van ecologische transitie, met als doel het bewustzijn over hernieuwbare energie, biodiversiteit, agro-ecologie, mobiliteit of de circulaire economie te vergroten, tijdens tussenstops in de rondtrekkende expositiepaviljoens en op sociale netwerken. Deze 21ste-eeuwse expeditie is permanent gericht op het uitvoering geven aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, waarbij de Energy Observer de belangrijkste ambassadeur voor Frankrijk is.
De Energy Observer staat onder Hoog beschermheerschap van Emmanuel Macron, president van de Franse Republiek, en wordt officieel gesteund door de Europese Unie, de UNESCO en de IRENA.

Meer informatie www.energy-observer.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *