Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

VPRO zendt vanaf 16 april televisieprogramma van tien afleveringen uit over de kusten van de Noordzee

PERSBERICHT

Hilversum – Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen en Duitsers delen het grootste natuurgebied van Europa: de Noordzee. Op welke manier bepaalt deze zee ons dagelijks leven, onze identiteit, cultuur en geschiedenis? Met deze vraag reist Arnout Hauben per kano, vissersboot of zeilschip in honderd dagen rond de Noordzee. Een avontuurlijke tocht langs vijfduizend kilometer kust met onvermoede vergezichten, ontmoetingen en verhalen.

De Belgische documentairemaker Arnout Hauben trekt in gezelschap van cameraman Phlippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens langs de kusten van de Noordzee, met 575 duizend vierkante kilometer het grootste natuurgebied van Europa: bron van vertier, inspiratie, voedsel, inkomsten, conflicten, en in al zijn onstuimigheid een bedreiging voor onze veiligheid.

Foto’s: VPRO

Ze reizen met kano’s, vissersboten en zeilschepen met de klok mee, de zee altijd aan hun rechterzijde. Onderweg vertellen kustbewoners hun de verhalen van de Noordzee, over de ijstijd, Vikingen en noodlottige superstormen. Over oorlogen, de teloorgang van de visserij, windmolens, plastic en klimaatverandering.

Het drietal start in de historische havenstad Brugge aan een tocht van vijfduizend kilometer. In tien afleveringen reizen zij over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen en zakken via de fjorden af tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen zij terecht in Nederland, waar zij via de Waddeneilanden, Urk, Amsterdam en Scheveningen naar Zeeland trekken. Hier vandaan zetten zij koers naar Antwerpen, waar hun avontuur na honderd dagen eindigt.

Uitzending: wekelijks vanaf dinsdag 16 april om 20.25 uur op NPO 2
De serie bestaat uit 10 afleveringen en is geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De Chinezen voor VRT en VPRO.

Meer informatie www.vpro.nl/ronddenoordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *