Utrechtse boten kunnen nu ook ‘blauwe diesel’ tanken

Utrecht – Bootjes in Utrecht kunnen nu schoner varen met behulp van blauwe diesel. Zondag werd er een symbolische eerste liter Blauwe Diesel getankt bij de benzinepomp aan de Ringwade 2. Blauwe diesel is zogeheten HVO-brandstof, wat de afkorting is voor Hydrotreated Vegetable Oil. Het nieuwe product is gemaakt van resten van plantaardige oliën en is volledig biologisch afbreekbaar, CO2-neutraal en vrij van fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan 30 tot 70 procent emissiereductie, aldus de producenten van blauwe diesel.

De ontwikkeling is een gevolg van plannen van de gemeente voor ligplaatsvergunninghouders in Utrecht, waarin staat dat zij 340% meer zullen gaan betalen in vier jaar als zij niet snel overstappen op elektrisch varen. Jaap van den Burg (lid van de Kleine Boten Club), die ook een boot in Utrecht heeft liggen, schrok ervan, omdat het vaak niet makkelijk is om dit te realiseren.

De Kleine Boten Club dringt er bij de gemeente op aan om hetzelfde liggeldtarief toe te passen voor zowel blauwe diesel gebruikers, hybride vaarders als voor elektrische boten. Dit zou volgens KBC-initiatiefnemer Jaap van der Burg reëel zijn, omdat het tanken van deze brandstof in bestaande motoren zelfs schoner is dan elektrisch varen. (duic.nl, www.kleinebotenclubutrecht.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *