Talrijke boetes bij grootschalige controles in Biesbosch en Amsterdam

Dordrecht, Amsterdam – Het begin van het toeristenseizoen was een mooi moment voor een grootscheepse controle van overheidsdiensten in en rondom de Biesbosch. Het zonnige paasweekend hielp een handje mee.

Het bootje van parkschap Nationaal Park de Biesbosch waarmee buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Perry Goudswaard vaart, is snel. Erg snel. Het ketst met 60 kilometer op de golven. Soms spat het water hoog op, slaat over de open kajuit. Het bootje hangt scheef wanneer Goudswaard het behendig over de Beneden-Merwede manoeuvreert, terwijl hij met politieman Andr├ę Kleijmij en boa Babette van Veen de rivier afspeurt naar pleziervaartuigen die ze willen controleren.

Het is onderdeel van een grootschalige actie in en rondom de Biesbosch, waar 32 opsporingsambtenaren op eerste paasdag tot diep in de avond aan deelnemen. Aan het einde van de dag zijn 21 processen verbaal uitgedeeld en 18 waarschuwingen gegeven. Aan de Brabantse kant werd een man meegenomen naar het politiebureau voor varen onder invloed. Bij Dordrecht bleek iemand een tapijtpython bij zich te hebben in een doos, ‘een hobby’…

Amsterdam
De politie in Amsterdam heeft in samenwerking met diverse partners tijdens het Paasweekend meerdere controles gehouden op de diverse wateren in en rond Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn. Opvallend was het aantal pleziervaarders die hun boot onder invloed van alcoholhoudende drank bestuurden. Ruim 80 blaastesten leverden negen overtreders op.

Door het mooie weer en de vrije dagen was de start van het vaarseizoen tijdens het Paasweekend opeens een feit. Reden temeer voor Team Water Havens van de politie eenheid Amsterdam om in samenwerking met diverse partners ook het water op te gaan.

Dat niet iedereen zich op deze vroege start goed had voorbereid bleek wel uit het feit dat waterrecreanten zich hadden vast gevaren op ondiepe plaatsen of plaatsen waar ze niet mochten komen. Er vonden (bijna) aanvaringen plaats door gebrek aan kennis van de voorrangsregels en de onderlinge communicatie. Te snel varen veroorzaakte soms overlast voor woonboten en verlichting van vaartuigen was niet altijd of onvoldoende aanwezig.

Veel vaartuigen zijn nog steeds niet voorzien van de verplichte naam of spreuk als het geen snelle motorboot is. Deze laatste dient voorzien te zijn van een registratieteken. Tijdens al deze incidenten zijn geen wonden gevallen.
Resultaten

Een greep uit de resultaten:

 • Negen keer varen onder invloed en tevens meerdere opleggen vaarverbod.
 • Meer dan 70 geblazen maar met gunstig resultaat (< 0,5 promille)
 • Vier keer afgesloten IJ verkeerde wal varen.
 • Twee keer verkeerde wal varen op het IJ
 • Vier keer staand sturen op snelle motorboot zonder zwemvest
 • Illegale rondvaart op het afgesloten IJ
 • Controle waterscooter Oosterdok
 • Twee keer te snel varen met snelle motorboot
 • Aanvaring tussen twee cruiseschepen op het IJ nabij de Ruijterkade
 • Bootje vast gevaren bij ondiepte Houthaven. Negeren van de gele boeien. Assistentie geleverd
 • Acht keer controle sportvissers op het IJ alles in orde en geen overtredingen
 • Assistentie geleverd aan zinkend speedbootje Oosterdok
 • Bekeuring voor vernieling van vogelnesten op en nabij het water.
 • Zaak behandeld bij aanvaring vaartuig met een steiger. Boot kon verder varen. Passagiers licht geschrokken
 • Striptease aan boord van passagiersschip
 • Ouders benaderd voor het varen met een snelle motorboot door kinderen jonger dan 13 jaar

(BN/deStem, ‘Woelige start nieuwe vaarseizoen’ – Politie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *