Minister Van Nieuwenhuizen wil een zuiveringsinstallatie aan boord van pleziervaartuigen verplicht stellen

Den Haag – De 150.000 eigenaren van een motorboot of zeilboot zonder vuilwatertank staat een onaangename verrassing te wachten. Als het aan Minister Van Nieuwenhuizen ligt moet een pleziervaartuig zonder vuilwatertank dit jaar nog over een zuiveringsinstallatie voor toiletwater beschikken. Dat gaat ongeveer 2500 euro per boot kosten. Boten die al een vuilwatertank hebben, worden ontheven van de verplichting, maar moeten hun afsluiters wel laten verzegelen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat wil nog in 2019 de maatregel laten ingaan, maar daaraan voorafgaand zal er nog veel geregeld moeten worden. Op dit moment is er vanuit de industrie nauwelijks aanbod van dergelijke zuiveringssystemen, daarnaast zullen aanbieders van een zuiveringsinstallatie gecertificeerd moeten worden. Hiertoe zullen aanbieders minstens 50.000 euro moeten investeren om een type zuiveringsinstallatie goedgekeurd te krijgen. (Watersport Almanak, AD, internetconsultatie.nl)

Eén gedachte over “Minister Van Nieuwenhuizen wil een zuiveringsinstallatie aan boord van pleziervaartuigen verplicht stellen”

  1. Gaarne zou ik bevestigd zien dat een installatie voor één toilet die boven de 2500 € wordt gefactureerd door deze minister voor dat deel wordt gesubsidieerd.
    Voor wat de controle betreft gaan we hard op een ‘APK’ voor plezierjachten aan omdat dit anders onwerkbaar is voor de handhaving.
    Wanneer gaan de jachten met dubbele vermogens voor de bijl of wordt dat nu weer
    echt iets voor een verzinsel uit Brussel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *