Onderzoeksraad voor Veiligheid: ‘Risico op houtrot in scheepsmasten van de bruine vloot nog te groot’

Leeuwarden – Het risico op houtrot in scheepsmasten van de bruine vloot is nog altijd te groot. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van enkele ongelukken met verrotte houten masten, waaronder het dodelijke incident in Harlingen in 2016. In maart 2019 kwam er in Zaandam nog eens een persoon om het leven door een mastbreuk.

De risicogroep is volgens de raad de zogenaamde ‘bruine vloot,’ de traditionele zeilvloot met schepen uit de negentiende eeuw. Deze schepen zeilen voor de professionele passagiersvaart. De Onderzoeksraad deed aan de hand van een rapport diverse aanbevelingen die de veiligheid aan boord moesten verbeteren. De aanbevelingen in het rapport zijn wel deels opgepakt, zo heeft de Vereniging voor Beroepschartervaart een platform opgericht voor de veiligheid aan boord. Toch geeft de Onderzoeksraad aan dat de betrokken partijen nog veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen om hun plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. (Omrop Fryslân)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *