De Golden Globe Race-lessen over veiligheid, drijfankers, masten en stormzeilen

Les Sables d’Olonne – De prijsuitreiking van de Golden Globe Race zit erop. Afgelopen maandag, precies 50 jaar nadat Robin Knox-Johnston zijn Golden Globe Race uitvoer, kregen de deelnemers nog één keer een groot feest en werden de prijzen uitgereikt aan de podiumzeilers. Maar er was ook plaats voor ernst: Knox-Johnston publiceerde een rapport over incidenten tijdens de afgelopen editie en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden.

De podiumwinnaars vlnr: Uku Randmaa (3de) Jean-Luc Van Den Heede (1ste) Mark Slats (2de) en de hele aanwezige ‘GGR familie’ (foto: Golden Globe Race)

Nog één zeiler van de 2018-editie zit op zee; de Finse Tapio Lehtinen. Hij wordt half mei in Les Sables-d’Olonne verwacht. Met hem erbij zijn er 5 zeilers die de Golden Globe Race hebben uitgevaren, van de 17 die er aan de start verschenen. 20 zeilers uit 10 landen hebben zich reeds aangemeld voor de volgende editie van de wedstrijd, die in de zomer van 2022 zal starten. De race is populair, ondanks dat er veel is gebeurd wat slecht had kunnen aflopen. Abhilash Tomy raakte behoorlijk gewond aan z’n rug en nog een aantal zeilers zijn van hun boot geplukt na ontmastingen. Hoe kan dat in de toekomst worden voorkomen? Robin Knox-Johnston zocht het uit. (Zeilen, het complete rapport Golden Globe Race (PDF))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *