Plasticvanger moet haven van Stavoren afvalvrij maken

Stavoren – In de haven van Stavoren wordt vrijdag een plasticvanger geïnstalleerd die ook drijvende blikjes en ander zwerfafval kan verzamelen. Het gaat om het systeem ‘shoreliner’ dat ook al in Rotterdam wordt gebruikt. Súdwest-Fryslân is de eerste gemeente in Noord-Nederland die dit systeem toepast.

Afval verplaatst zich door stroming en wind. Als het goed is, drijft het op een natuurlijke wijze naar de shoreliner. Die bestaat uit een lange, drijvende soort balk met filterdoek aan de onderkant. Het zwerfafval wordt automatisch naar een hoek gedreven waar een grijper het eruit haalt. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de plasticvanger betaald met subsidiegeld van recyclebedrijf Nedvang. (Omrop Fryslân)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *