Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Zeiler Nicholas Heiner is Nederlandse inzet Finn-klasse Olympische Spelen 2020 in Tokio

Persbericht

Athene – Bij het EK Finn-zeilen in Athene heeft Nicholas Heiner de nationale selectie van het Watersportverbond gewonnen. Daarmee voldoet hij aan alle eisen om voorgedragen te worden aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Er kon op de vijfde wedstrijddag niet gevaren worden in Athene. Hierdoor mist Postma definitief de medalrace van zondag en daarmee zijn laatste kans op punten in de nationale selectie. Nicholas Heiner stond na het eerste selectiemoment, in de Palma de Mallorca, al op een flinke voorsprong in de nationale selectie. Met een 5e plek in Palma verzekerde hij zich al van 6 selectiepunten. Bij het EK in Athene heeft hij zich wederom van een plek in de medalrace verzekerd, wat hem nog extra selectiepunten op zal leveren. Hoeveel, dat zal op zondag 18 mei bekend worden, maar voor de selectie niet meer van belang: Heiner is zeker van zijn startbewijs.

Heiner: “Lekker om deze stap gezet te hebben, op naar Tokio!”
Opgelucht en zeer tevreden blikt hij terug: “In 2016 mocht het niet zo zijn, maar 2020 wel. Tokio! Met de 5e plek in Palma en hier sowieso in de top tien hebben we genoeg punten verzameld tegen PJ (Pieter-Jan Postma, red.) om hier de nationale selectie te beslissen, dus dat is hartstikke mooi! Het is spannend, ik weet van de vorige trials: je kan wereldkampioen worden en alsnog niet naar de Spelen gaan. Dus ja, dat je nummer 1 van de wereld staat en 5e in Palma wordt betekent niet dat je hier niet meer goed hoeft te varen. Met 90 boten, 6 dagen lang, kan er van alles gebeuren. Maar uiteindelijk vaar ik tot dusver redelijke week. Niet de beste, maar we gaan als 5e de medalrace in en kijken of we nog een plekje kunnen stijgen.”

Heiner ziet zijn toekomst met veel vertrouwen tegemoet. De Finn-zeiler heeft tot dusver goede zaken gedaan op het Olympische water in Enoshima: “Tot nu toe hebben we alleen maar op het podium gestaan in Tokio. De laatste twee keer hebben we er gewonnen, maar dat biedt geen garantie voor de toekomst natuurlijk. We moeten daar zeker nog veel trainen, maar dat gaan we ook doen. Samen met mijn coach, Mark Andrews en een aantal goede trainingspartners naar gaan we daar begin juni weer heen. We hebben nog een lange weg te gaan, het is nog een jaar naar de spelen, maar we hebben een goed team achter ons staan. Niet alleen op het water, maar ook bij de bond en ik kijk met alle vertrouwen richting de toekomst. Het is lekker om de eerste stap gezet te hebben. Nu op naar Tokio!”

Op zondag 18 mei vaart Nicholas Heiner nog de medalrace bij het EK Finn in Athene, waar hij momenteel 5e staat. In het open klassement kan hij nog hooguit 1 plaats klimmen, maar in het Europese klassement staat Heiner derde.

Dankbare Postma: “ik kan terugkijken op een prachtige tijd”
Voor zeiler Pieter-Jan Postma eindigt zijn road to Tokyo in Athene. De ervaren Finn-zeiler, met al 3 Olympische campagnes op zijn naam kijkt dankbaar terug op de afgelopen tijd: “Dit is sport. Ik heb genoten, ik voel pijn, ik voel vreugde, alles bij elkaar. Ik heb drie prachtige spelen gehad en ik had graag ook nog de Spelen van 2020 gedaan, maar de werkelijkheid is dat ik het nu niet heb gehaald. Ik heb verloren van de nummer 1 van de wereld. Dat is geen schande. Er gaat een hele goede vent naar Tokio. Nic (Nicholas, red.) maakt ontzettend veel kans daar. Ik ben oprecht blij voor hem.

Ikzelf kan terugkijken op een prachtige tijd. Het is hartstikke mooi geweest. En ja, dan komt er een einde aan een hoofdstuk voor mij. Maar dit was een hele waardevolle ervaring waar ik super dankbaar voor ben. De sport, het Watersportverbond, sponsors, coaches, mijn coach Klaartje (Zuiderbaan, red.) deze week; een rijke tijd. Dit was ‘m. Ik ben dankbaar!”

Meer informatie 2019.finneuropeans.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *