Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Uitdagende omstandigheden zorgen voor spectaculaire laatste dag Medemblik Regatta 2019

PRSBERICHT

Medemblik – De 35ste editie van de Medemblik Regatta sluit de laatste dag af met hele spannende wedstrijden. De dag begint met lichte wind, waardoor de finalewedstrijden uitgesteld worden. Uiteindelijk worden alle wedstrijden gevaren en zien we een compleet Frans podium voor de RS:X Jeugd en nemen de Nederlandse RS:X surfers twee gouden medailles mee naar huis.

Foto: Sander van der Borch

In totaal 250 zeilers vanuit 24 verschillende landen hebben deze week gevaren in Medemblik. Aan het begin van de week leek het weer erg Nederlands met grijze luchten. Gelukkig klaarde het al snel op en kwam de zon er zelfs regelmatig bij. De zeilers noemen de omstandigheden op het water, uitdagend, maar tegelijk heel mooi.

De finalwedstrijden in de RS:X klassen worden gevaren in lichte condities. De Franse Fabien Pianazza zet deze week een sterke serie neer en wint het evenement. Kiran Badloe (NED) was al zeker van het goud voordat hij startte aan de finalewedstrijden. De meest spannende wedstrijd was die bij de RS:X vrouwen waar de top 3 ontzettend dicht op elkaar zit. De Nederlandse Lilian de Geus wint uiteindelijk, een knappe prestatie aangezien ze nog niet eerder goud won op dit evenement.

Frans podium voor RS:X jeugd
De Fransen zijn deze week super sterk in de RS:X jeugdklasse. Fabien Pianazza is uiteindelijk het sterkst, voor de finalewedstrijd geeft hij al aan gebrand te zijn op die gouden medaille. “We zaten super dicht bij elkaar in de finalewedstrijd, maar ik ben blij dat ik heb gewonnen. Deze winst is ook goed voor het Franse team!” Tweede eindigt Yun Pouliquen en derde is Mathis Ghio.

Eerste keer goud in Medemblik voor Lilian de Geus
De Nederlandse Lilian de Geus vaart de Medemblik Regatta al jaren, maar nog nooit won ze hem. Dit jaar is het haar gelukt! “Het was een mooie week met wedstrijden, uitdagende omstandigheden op het water en een sterke vloot. Deze laatste dag heb ik me vooral gefocust op mijn eigen wedstrijd. Heel blij de Medemblik Regatta te winnen.” De Deense Laerke Buhl-Hansen heeft hard gestreden in de finalwedstrijd, zij schuift van een derde naar een tweede plek. Hiermee zakt de Poolse Zofia Noceti Klepacka juist van een tweede naar de derde plek overall.

Bij de RS:X mannen wordt de finalewedstrijd nog gevaren voor de tweede en derde plaats. Kiran Badloe heeft zijn gouden medaille een dag eerder al veilig gesteld. “We varen hier met een sterke vloot van snelle en fitte jongens. Ik ben heel blij in de top te eindigen vandaag.” De Israelische Yoav Cohen finisht de finalewedstrijd derde en stijgt naar een tweede plaats. Ook de Spaanse Ivan Pastor weet vandaag plekjes te winnen en stijgt van een vijfde naar een derde plaats.

Geweldige showcase voor Windfoil surfen
De eerste Windfoil surf competitie in Nederland is deze week gevaren in Medemblik. De hele week voeren de foilende windsurfers een lange baan wedstrijd, vandaag kiest de wedstrijdleider voor een slalom koers vanwege het lichte weer. Dat is het mooie van deze sport, er is niet veel wind nodig om toch snelheid te maken. Na het winnen van de RS:X, pakt Kiran Badloe ook hier de gouden medaille. De Franse Oel Pouliquen eindigt op een tweede plek en Casper Bouman (NED) pakt het brons.

Het Windfoil surfen is mogelijk de toekomstige olympische windsurf discipline. Aaron McIntosh, coach van Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe: “Windfoil surfen is nieuw en voor iedereen. Het is spectaculair om te zien en de surfers genieten er echt van. Dit is de toekomst van het Olympische windsurfen wat mij betreft.”

Spannende wedstrijden bij Musto Performance Skiff
De laatste dag vaart de Musto High Performance Skiff nog drie wedstrijden. Het is heel spannend in de top, de Nederlnadse Paul Dijkstra en Britse Rick Peacock delen de punten aan het begin van de dag, Uiteindleijk wint Peackock de regatta met slechts 2 punten verschil op Dijkstra. Eveneens Nederlandse Pim van Vugt eindigt op een derde plek.

Foto: Sander van der Borch

Geen grote veranderingen in overige klassen
In de 49erFX wisselen alleen Merle Louwinger en Emma Siewers, met Florine Bramervaer en Julia van der Vaart van tweede en derde plek. Louwinger en Siewers pakken het zilver. Femke van den Berg en Elise de Ruyter geven hun leidende positie op de laatste dag niet meer weg.

Bij de 49er winnen de Koreanen Bongjin Chae en Dongwook Kim de Medemblik Regatta. Nederlandse Pim Schep en Thomas Snoek worden tweede en de derde plek is voor Sungwook Kim en Jinuk Lee (KOR).

Finy Teitsma weet haar eerste plek nog maar net te behouden in de Hansa 303, zij wint het goud. Nick Kruizinga wordt hier tweede en Martin Jacobs pakt de bronzen medaille.
In de Liberty is de strijd op de een na laatste dag al beslist, hier wint Vera Voorbach het goud. David Durston (GBR) vaart een sterke laatste wedstrijd en eindigt tweede overall. Paul Phillips (GBR) pakt de bronzen medaille.

Medemblik Regatta Nautiek Festival 2020
De 36ste editie van de Medemblik Regatta wordt gevaren van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 mei 2020. Joost Brouwer, organisator van de Medemblik Regatta: “Met de drukke internationale zeilkalender was het dit jaar met minder klassen als we gewend zijn. We hebben er alles aan gedaan het evenement zo goed mogelijk neer te zetten met wat we hadden. Juist door ook de Hansa klasse, de Musto Skiff en het Windfoil surfen toe te voegen, konden we er een mooie regatta van maken. We zijn heel blij dat we nieuwe klassen toe hebben kunnen voegen en zo mee hebben kunnen werken aan de innovatie van de zeilsport. Daarnaast was ook de utibreiding met het Nautiek Festival een succes. We gaan er alles aan doen om volgend jaar weer verder te groeien met het evenement!”

Meer informatie www.medemblikregatta.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *