Werden de Nederlandse zeezeilers Waldy en Ria Finke door de Colombiaanse kustwacht geramd?

Colombia, Amsterdam – Een Nederlands echtpaar kwam in de Caribische Zee om het leven. De schade duidt op een aanvaring – de vraag is nu: met wie. De dood van twee Nederlandse zeezeilers in de Caribische Zee, Waldy en Ria Finke, komt na drie jaar strafrechtelijk onderzoek in een ander licht te staan. Het echtpaar is mogelijk ’s nachts aangevaren door drugssmokkelaars en overboord geslagen – of gezet, bleek in een reconstructie die NRC vorig jaar maakte. Nieuwe aanwijzingen hebben een „alternatief scenario” opgeworpen, zeggen politie en justitie: hun zeilboot Talagoa kan ook zijn geramd door de Colombiaanse kustwacht.

De lichamen van Waldy (75) en Ria (69) werden in maart 2016 drijvend in zee gevonden bij het Colombiaanse eiland San Andrés. Waldy droeg alleen een merkloze boxershort en een waterdicht Seiko-horloge; Ria alleen een ketting en twee ringen, waarvan één met de inscriptie ‘Waldy’.

Het wrak van hun blauwe zeilboot werd twee dagen later door vissers gevonden op Cayo Bolívar, een atol van onbewoonde koraaleilandjes op dertig kilometer van San Andrés. Het wordt bezocht door vissers, toeristen en drugssmokkelaars met snelle boten die er brandstof verstoppen en tanken.

De nabestaanden van de Finkes en politie en justitie in Nederland staan voor een raadsel. Het weer op zee was goed, er waren geen geregistreerde schepen in de buurt, waardevolle bezittingen waren nog aan boord. De lijken vertoonden geen sporen van menselijk geweld, volgens autopsierapporten. Ria is verdronken en Waldy is doodgebeten door haaien.

Wel had de stalen romp van de Talagoa vreemde welvingen; mogelijk door een harde botsing met een boot van lichter materiaal. Op de plek van de klap zat een duidelijk schadepatroon met putten: de ‘vingerafdruk’ noemt de politie het. Het schip is inmiddels gesloopt. (NRC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *