Tentoonstelling in Hoorn over het ‘fluitschip’ vertelt alles over het succes van dit Hoornse ontwerp

HOORN – Simon Broersma heeft als verantwoordelijke wethouder voor de Hoornse havens de tentoonstelling ‘Het fluitschip: Hoornse vinding, werelds succes’ De wethouder pakte samen met twee leerlingen van de plaatselijke basisschool Het Fluitschip het in bruin pakpapier gewikkelde grote model van fluitschip De Risdam uit. De tentoonstelling over het ‘werkpaard op zee’ duurt tot medio september 2019.

Het oorspronkelijke schip De Risdam werd op een Hoornse werf in 1713 voor de Verenigde Oostindische Compagnie gebouwd. Het was geen lang leven beschoren: in 1727 verging het in de Zuid-Chinese Zee. Het schip was één van de 350 fluiten die voor de VOC voeren. Een groter aantal werd ingezet op de vaart naar de Oostzee en Middellandse Zee. Een deel van al die schepen werd op scheepswerven in Hoorn gebouwd.

Kenmerkend voor het fluitschip van Liorne was de door hem bedachte verhouding tussen breedte en wijdte. De door hem gehanteerde verhouding leverde een extra lang schip op, met een smal bovendek en een ‘bolle buik’. Vanaf de achterzijde gezien peervormig. Daardoor kon extra veel lading worden vervoerd. En voor de Oostzee betekende het smalle bovendek meteen ook een besparing op de tolgelden. Immers de breedte van het dek was voor de hoogte van de tol om door de zee-engte de Sont te mogen varen, bepalend. (www.westfriesweekblad.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *